Revolucija autoindustrije

U drugoj polovici godine stiže kineski ''automobil bez vozača''

AutoMoto / Flash | 16. 06. 2015. u 14:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih nekoliko godina čitamo o velikom napretku automobila bez vozača s čijim je razvojem prvi ozbiljnije započeo Google, a danas ovakva vozila razvija veliki broj automobilskih kompanija te možemo zaključiti kako više uopće nije pitanje hoće li nam računala 'ukrasti' volane automobila, već je jedino pitanje kada će se to dogoditi.

Googleovi automobili već su odvozili stotine tisuća kilometara po američkim cestama, a slični automobili uskoro će početi voziti i po cestama Kine, prenosi Zimo.co.

Naime, kineska kompanija Baidu najavila je kako će se njihovi automobili bez vozača, koje razvijaju u suradnji s neimenovanim proizvođačima automobila, na cestama Pekinga pojaviti u drugoj polovici ove godine.

Iz Baidu su ranije najavili kako se ne slažu s Googleovim pristupom i razvojem u potpunosti autonomnih automobila koji bi trebali voziti u potpunosti samostalno, već oni rade na vozilima koje će zadržati sve komadne kao i klasični automobili, no vozačima će dati više slobode te će oni u svakom trenutku moći preuzeti potpunu kontrolu nad automobilom.

Još nije poznato previše detalja vezanih uz njihove automobile koje trenutno razvijaju te bi više informacija trebali saznati jednom kada počne njihovo testiranje u Pekingu.

Baidu je do sada već predstavio neke tehnologije koje bi se trebali koristiti u takvim automobilima pa su tako prošlog mjeseca u Šangaju u suradnji s Mercedes-Benzom i Audijem predstavili sustav CarLife putem kojeg se automobili povezuju s pametnim telefonima.

Inače, iz Daimlera su ranije potvrdili suradnju s Baiduom na razvoju automobila s kojima će upravljati računala, a kineska kompanija već neko vrijeme surađuju i s BMW-om, javlja Zimo.co.

Također, Baidu je zainteresiran i za kupovinu Nokijine divizije koja razvija popularne Here karte koje bi trebali iskoristiti za navigaciju u automobilima bez vozača.

Kopirati
Drag cursor here to close