Od Nove godine

U BiH će se moći uvesti vozila stara samo deset godina

AutoMoto / Flash | 18. 09. 2014. u 08:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosnu i Hercegovinu od 1. siječnja sljedeće godine biće moguće uvesti samo ona vozila koja ispunjavaju standard Euro 4, potvrđeno je u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

"Pripremili smo nacrte tih propisa. Dio koji se tiče novih vozila ne bi se mijenjao i to bi ostalo na Euro 5 standardu, dok bi polovna vozila podigli na standard Euro 4", rekao je Nezavisnim novinama Zoran Andrić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH.

Andrić ističe kako se kao obvezan standard Euro 4 ne bi odnosio na ona vozila koja su iz BiH naručena do 1. siječnja 2015. godine.

Inače, vozila koja zadovoljavaju Euro 4 standard masovno su se počela proizvoditi od 2005. godine, tako da bi najstarije vozilo koje bi od 1. siječnja 2015. godine moglo ući na područje BiH bilo staro oko deset godina.

Prema sadašnjim propisima, u BiH je moguće uvesti vozilo starije i od 14 godina, a jedna od novina nove odluke mogla bi biti i to da se ubuduće vrši homologacija, odnosno provjera usklađenosti sa standardima i za nove dijelove koji se uvoze u BiH.

"Dijelovi koji se uvoze u BiH sada ne podliježu homologaciji. Novom odlukom želimo spriječiti uvoz krivotvorenih i dijelova sumnjive kvalitete koje proizvode mimo svih standarda", rekao je Andrić.

Istaknuo je kako je niz pokazatelja koji govore u prilog tome da se poveća granica za uvoz polovnih vozila od sigurnosnih, pa do ekoloških.

"Srbija i Crna Gora isto razmišljaju u tom pravcu. Kod njih je, kao i kod nas, trenutno moguće uvoziti vozila sa Euro 3 standardima i oni će vjerojatno dizati tu granicu. Jako je bitno da mi to uradimo prije njih i u najgoroj poziciji bismo bili kada bismo to uradili posljednji u regiji", naglasio je Andrić.

Nezavisne novine pišu kako je sigurno da će s novom odlukom Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva prometa i komunikacija BiH, o mogućem uvozu samo vozila sa Euro 4 motorom gotovo sigurno poskupjeti polovna vozila u BiH, posebno oni koji su stariji od deset godina.

Za uvoz vozila s Euro 4 standardom zalažu se i stručnjaci, pa tako Ševal Kovačević, inženjer prometa i ovlašteni sudski vještak za promet u BiH, ističe da se danas Bosnom i Hercegovinom kreće više od milijun registriranih vozila čija je prosječna starost oko 17 godina.

''Katastrofalan podatak je to da se gotovo sav europski ekološki auto-otpad sručio u zemlje Balkana, poglavito i na naše područje. Poznat je i podatak da je u prošloj godini uvezeno oko 58.000 vozila za koje je otišao novac iz BiH za nabavku, u vrijednosti od oko 500 milijuna maraka", kaže Kovačević.

Podsjećamo, u BiH je godinama važilo pravilo da se ne mogu uvesti vozila starija od sedam godina i pod pritiskom EU ta odluka je promijenjena i od 1. siječnja 2011. godine bilo je moguće uvesti samo vozilo koje ispunjava Euro 3 standard.

Kopirati
Drag cursor here to close