Vozili smo Renault Captur

Tražena roba u gradu

AutoMoto / Flash | 18. 07. 2017. u 07:47 B.Č. | D.K. | Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slično kao kad gomila žena otkida na nekog frajera, a vi ne vidite što je to na njemu posebno, tako će i Renault Captur ući u povijest Renaultovih modela kao pun pogodak, a da zapravo nekog jasnog objašnjenja zašto se toliko sviđa ženama diljem Europe nema, a o tajni sviđanja muškarcima da i ne govorimo! Osim možda onog najednostavnijeg odgovora – lijep je i oblikovanjem je pogodio točno tamo gdje treba!

Sve ostalo nakon toga je apsolutno manje bitno. I to što nije nikakav terenac, nego gradski šarmer i to što nema jače motore i nabildane verzije koje jedu cestu i to što je u njemu dovoljno detalja koje možemo podvesti pod racionalno, a ne pod raskošno.

I ne samo to,  rezultat prilično neočekivanog uspjeha Captura je i činjenica da čak i polovan jako dobro drži cijenu - tako trogodišnjaci sa 130.000 do 160.000  prijeđenih kilometara na leđima koštaju kod nas između 24 i 26 tisuća maraka, što je za jedan Renault izuzetan rezultat, koji čak pomalo i zbunjuje, jer novi Captur s nula prijeđenih kilometara i tvorničkom garancijom, baš poput ovog kojeg smo testirali, košta nešto više od 33 tisuće maraka! 

Zgodan momak, taman od kozmetičara

A novi je još dodatno utegnut i poboljšan. Doduše, nije to dotjerivanje donijelo ništa novo i revolucionarno, Captur je ostao gotovo isti automobil, tek je tu i tamo dotjerana pokoja obrva, linija ili far, a dnevni LED pod branicima sada ima oblik popularnog C, kao kod svih novijih Renaulta.

Glavni far je dobio novu grafiku i mogućnosti - i zaista bi ovdje pohvalili taj Pure Vision LED sustav, koji doslovno pretvara noć u dan.

Tehnika je ostala praktično ista kao i ranije, što će reći da je Captur član Clio familije, koja oko iste osnove okuplja još dosta vozila iz Renault – Nissan – Dacia alijanse, a neka rješenja, od ručica, prekidača, pa sve do volana poznati su iz čitave plejade modela ova tri brenda.


Ali, ono što je samo Capturovo je taj oblik i dizajn, koji su ovaj crossover izdvojili u masi drugih automobila. Posebno kada je u jednoj od ovih živahnih varijanti boje, koje su tako efektne da nam nije jasno kako netko može naručiti crni, sivi ili tamnoplavi Captur. Ali, i to se događa jako često.

Da, za one koji hoće oduševljenje Capturom smanjiti na minimalno, može se reći da je Captur tek povišeni i u bokovima rastegnuti Clio, s lijepim licem i zamamnom stražnjicom, ali je također istina da, osim tehnike i spomenutih detalja u interijeru, uključujući i instrumente, Captur vizualno nema puno sličnosti s Cliom i živi neki svoj život. I to uspješan.

Koja je tajna njegovog uspjeha?

Zašto Captur tako dobro drži cijenu? Moguće da je potražnja dovoljno velika, a ponuda polovnih ne baš toliko izdašna, jer malo tko želi prodati svog Captura.  A i zašto bi kada posjeduje dovoljno atraktivan, dovoljno velik automobil da se u njemu udobno smjeste četiri odrasle osobe i krenu na dulji put, automobil provjerene tehnike, koja uz sve to nije komplicirana i skupa za održavanje.

Captura, naime, pogone provjereni motori, a u našem testnom je kombinacija ručnog šestbrzinskog mjenjača i dCi dizelaša sa 110 KS. Reklo bi se – klasična postava, za vožnju na duge staze i štednju po gradu (na testu prosjek 5,6 litara na 100 kilometara).

Još kad tomu dodamo da Captur disk kočnice ima samo na prednjim kotačima, jasno je da ovaj auto nije festival tehnike, nego racionalna platforma za dizajnersku maštovitost, koja na kraju i drži tu capturovu cijenu.

Što se vozača tiče, on će kao i putnici sjesti na visoku poziciju, relativno lako se nalazi idealno mjesto u odnosu na upravljač, iako je Renault i dalje vjeran rudimentarnom načinu namještanja sjedala.

Na prvi pogled  sjedeće površine djeluju uobičajeno kratko, kao u svim manjim Renaultima zadnjih dvadeset godina, ali ipak na duže staze neće biti umora.

Mi smo vozili Captura pet sati, uz jedno stajanje i umora na cilju nije bilo, hodali smo bez ukočenosti noge ili neke druge smetnje.

Možda su za to zaslužne paperjasto lagane komande, koje su baš damski podešene, pa ne čudi da se Captur sviđa ženama.

Patricij na plebejskoj osnovi

Dizelski motor je dovoljno snažan za ovu karsoeriju, ali je mjenjač nešto što će u budućnosti Renault svakako morati malo poboljšati.

U odnosu na današnje standarde nešto je dužih hodova ručice, iako dovoljno precizan, jedino se šesta štedna brzina, kad vam već zatreba, malo teže nalazi, pa će vam trebati nešto navikavanja na njezinu poziciju.

Trenutno nedostaje uglađenosti  i fine podešenosti u međusobnim odnosima motora i mjenjača.

Ništa strašno, samo smo nailazili i na bolje proračunate odnose i jednak osjećaj moći pri svakom broju okretaja.

Ipak, spomenimo i novi dizajn mjenjača, što je pohvalno i dobro dođe za promjenu, nakon starog dizajna koji nas je dočekivao u svakom testnom Renaultu već petnaest godina, a danas je još uvijek aktualan u Daciji.



Općenito, vožnja Capturom nije uzbudljiva i neće ga se pamtiti kao vozački auto, što zbog visine automobila, a što zbog podešenosti na malo udobnije, tako da zbilja nema nekog podatnog feedbacka, ali će Renaultov pulen svejedno bez problema obavljati svakodnevne zadatke ako od njega ne očekujete da bude nekakav GTI.

Dakle, ako niste zahtjevan vozač koji traži od automobila da mu bude sparing partner za jurnjavu zavojima, Captur je OK.

Dizelski motor potjerat će ga bez problema do 180 km/h, ali pritom ćete u jačim zavojima ipak osjećati podupravljanje i činjenicu da su sjedala baždarena na udobnost, a volan na opušteno držanje pravca,  pa je s Capturom ljepše voziti na crusing modu, nego na šarf varijanti.

Nije premium, ali ima šarm latino zavodnika

Spomenuli smo da mjesta za ljude i sitnice ima dovoljno, a i modularni prtljažnik (u osnovi 375 litara) je dostatan za kraće izlete svih četvoro odraslih. 

I dalje nas dojmi pokoji detalj koji je baš šarmantan i koristan – klasična ladica pred suvozačem, recimo, ili dosta korisna polica s poklopcem na vrhu instrument ploče, ali utori za piće bi morali bolje držati visoke limenke i boce veće zapremine, jer lako polete u slučaju dinamičnije vožnje i kočenja.

Također, plastika Captura nije u rangu cijene i dosta se vidi da je Renault više igrao na šarm kompletnog paketa, nego na kvalitet svakog detalja pojedinačno.



Na duge staze će vam svakako pomoći solidni instrumenti i već iz svih Renaulta Capturove generacije poznat multimedijalni touchscreen, koji je u odnosu na aktualne trendove na tržištu nešto manje brz i nešto manje raskošan.

Renaultov R – Link sustav, nažalost, u našim krajevima ne može iskazati sve svoje potencijale i to je šteta.

Uglavnom, multimedija polako već zalazi u godine, a novi Megane je pokazao da Renault ima što staviti kao zamjenu u narednu generaciju Captura koja bi se trebala pojaviti do 2019.

Izgleda sposobniji nego što je zapravo

Ako bi, ipak, tražili smisao aktualnog Captura, mogli bismo reći da je grad i dalje njegov najdraži teren, a lako je s njim skliznuti i u udobnu vožnju kakvom livadom ili makadamom - ovako povišen lako se nosi sa svim rupama i neravninama, iako na mostarskim ležećim policajcima prednji ovjes daje prilično glasan „tump!“, što je jedino što vas kod ovjesa može zasmetati.

Na otvorenoj cesti je ovjes tih i francuski udoban.

Ali, zato nas svakako u Capturu oduševljava visok položaj sjedenja i izuzetno dobra preglednost situacije naprijed i s boka, koja je jedino straga limitirana, ali zato postoji kamera za vožnju unatrag, koja se doplaćuje 550KM, a u cijenu su uključeni i svi ostali senzori za parkiranje, koji vas upozoravaju i kad parkirate prema naprijed.

Nije džip, al' je hip!

I za kraj, Captur nije nikakav džip, ne postoji opcija 4X4, (osim u Rusiji gdje se prodaje nešto produženi Kaptur sa početnim slovom K i s Dusterovim 4X4 pogonom!), ali je sasvim pristojan auto za svakodnevnu uporabu po asfaltu i lošijim cestama, a ni rubnjaci mu nisu problem.

Svojim velikim kotačima lako ih pojede za doručak, a svojim atraktivnim vizualnim paketom slastan je zalogaj za sve one koji žele biti primijećeni, za ne tako puno novca.

Rekli smo, ovako opremljen Captur košta trenutno 33.780KM, a više informacija o njemu možete dobiti kod ovlaštenog Renault trgovca u Mostaru, tvrtki Guma M.

Renault Captur Intens Energy dCi 110 34.700 KM

Opcije
:
Središnji naslon za ruke sprijeda 315 KM
Kartografija Europe 215 KM
Sustav za pomoć pri parkiranju sprijeda i straga + kamera za vožnju unatrag 550 KM

Cijena s opcijama: 35.780 KM
Cijena s aktualnim popustom: 33.780 KM
Kopirati
Drag cursor here to close