Preventivna akcija

Travnik: Autom upravljao s 2,34 promila alkohola u krvi

AutoMoto / Flash | 24. 10. 2016. u 18:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru planiranih mjera na poboljšanju stanja u oblasti sigurnosti prometa, koji je usvojila Uprava policije MUP-a Srednjobosanske županije za period 2016-2017. godine, i tijekom proteklog vikenda provedene su pojačane akcije kontrole u kojima je kod jednog vozača izmjereno čak 2,34 promila alkohola u krvi.

Nakon što je prethodnog vikenda (15-16.10.) iz prometa isključeno preko 80 vozača, koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola, ovog vikenda ponovno je akcenat kontrole bila alkoholiziranost vozača, navodi se u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije.

Akcije pojačane kontrole prometa postigle su značajne rezultate u smislu sankcioniranja vozača, ali i u pogledu prevencije prometnih nezgoda, obzirom da su alkoholizirani vozači isključivani iz prometa. Tako su službenici policije u navedenim akcijama podnijeli ukupno 474 prekršajna naloga, mobilnim radarima evidentirali ukupno 198 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok su iz prometa isključena 24 vozila zbog neregistriranosti ili tehničke neispravnosti.

Posebno zabrinjavajući je podatak da je u provedenim akcijama tijekom vikenda iz prometa isključeno čak 130 vozača koji su bili pod uticajem alkohola. Najdrastičnji slučajevi zabilježeni su na području Travnika, gdje je kod jednog vozača izmjereno 2,34 promila alkohola u krvi, dok je rekordno izmjerena alkoholiziranost 3,37 promila, što je čak jedanaest puta više od dozvoljene količine alkohola za upravljanje vozilom.

U takvom stanju, osoba ne shvaća gdje se nalazi, a moguća je pojava kome i ovo stanje je na nivou anestezije prilikom kirurške operacije. Može se samo pretpostaviti kakvu opasnost predstavlja takva osoba prilikom učešća u prometu. Činjenica da u prometnim nezgodama koje su evidentirane tijekom vikenda nije bilo ozlijeđenih osoba upućuje na zaključak da su poduzete mjere dale željene rezultate.

Imajući u vidu da je samo tijekom protekla dva vikenda iz prometa isključeno preko 200 alkoholiziranih vozača, iz MUP-a SBŽ obavještavaju sve sudionike u prometu da će se ove aktivnosti nastaviti i u narednom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close