Novo povlačenje

Toyota povlači 1,6 milijuna vozila

AutoMoto / Flash | 25. 11. 2015. u 09:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota je priopćila da povlači 1,6 milijuna vozila zbog problema sa zračnim jastucima koje im je isporučila japanska tvrtka Takata Corporation, javlja agencija Anadolija.

Opoziv obuhvaća 22 modela koja su prodavana u Japanu, među kojima Corolla i Vitz proizvedene od 2004. do 2005. godine. Tu su i vozila prodata u Italiji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj, ali se točan broj još uvijek ne zna. Među povučenim vozilima nema niti jednog iz Sjedinjenih Američkih Država.

Opoziv je objavljen jer Takatini zračni jastuci mogu eksplodirati ogromnom snagom. To je ranije dovelo do opoziva 19,2 milijuna automobila u SAD-u, a vladini regulatori i dalje vode istragu.
Za sada nije zabilježen niti jedan slučaj ozlijeđivanja vlasnika Toyotinog vozila zbog novog defekta sa zračnim jastucima, samo jedan u Nissanovom automobilu u Japanu. Kayo Doi, portparol Toyote zbog novog problema sa Takatinim zračnim jastucima najavila je mogućnost povlačenja čak 15 milijuna vozila u SAD-u i Japanu.

Američka regulatorna agencija za sigurnost u automobilima ranije ove godine je izrekla kaznu od 70 milijuna dolara za Takatu Corporation zbog dokaza koji su godinama prikupljani, a prema kojima su njihovi zračni jastuci skloni defektu. Ukoliko Takata ne bude poštovala petogodišnji sporazum Nacionalna uprava za sigurnost u prometu SAD-a može ih kazniti sa dodatnih 200 milijuna dolara.
Toyota, Ford, Honda i Nissan odlučili su koristiti Takatine vazdušne jastuke u svojim vozilima koja su u razvoju.

Kopirati
Drag cursor here to close