Legendarni moped

Talijanska Vespa odlazi u zaborav

AutoMoto / Flash | 24. 05. 2015. u 17:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najpoznatijih ikona popularne kulture u Italiji, moped Vespa, mogla bi nestati sa talijanskih cesta.

Usprkos trajnoj ljubavi Talijana prema mopedima, prodaja ovih vozila, koja su postala globalno poznata kroz filmske klasike kao što je „Dragi dnevniče“ Nannija Morettija, je u padu.

Ekonomska kriza, demografske smjene i promjena navika mlađih generacija, sve je to doprinijelo da se okonča kultura Vespe široko povezana sa životom Talijana od Drugog svjetskog rata, prenosi Al Jazeera.

„Mlađe generacije nisu zainteresirane za mopede kao što je to prije bilo“, kaže za Al Jazeeru Claudio Deviti, šef odjela za motocikle u ANCMA-i, Nacionalnom udruženju za motocikle i bicikle.

Prema podacima koje je objavio ANCMA, prodaja mopeda u Italiji pala je od rekorda od 600.000 prodatih vozila 1980. godine do 26.727 koliko je bilo u 2014. godinu, što je pad od 97 posto.

Sličan negativni trend pogodio je vozila koje imaju motore sa većim kapacitetima - kao što su skuteri, koje su Audrey Hepburn i Gregory Peck vozili po Rimu u kultnom filmu „Praznik u Rimu“ iz 1953, te je 1955. prodano 173.343 skutera, a 2014. njih 37.388.

Deviti iz ANCMA-e kaže da je ključni razlog pada prodaje mopeda taj što, kao i u drugim zemljama, talijanska omladina doživljava kulturnu revoluciju koja je definirana posjedovanjem pametnog telefona.

Kao što je prije deset godina imati moped značilo da se možeš družiti sa svojim prijateljima, danas tu ulogu preuzimaju društvene mreže i stalni pristup internetu – čime je posjedovanje pametnog telefona važnije od posjedovanja mopeda.

Karakteristično, ljubitelji Vespe opisali su sentiment koji mnogi Talijani koji imaju moped osjećaju, piše Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close