Škoda

Sve bolji: Škoda proizvela 750.000 Superba

AutoMoto / Flash | 29. 04. 2015. u 13:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva generacija suvremene verzije Superba predstavljena je 2001. i proizvedena je u 136.000 jedinica. Nasljednik je stigao 2008, i do sada je izrađeno 612.000 automobila.

Najnovija, treća generacija imala je premijeru na ženevskom auto-salonu, početkom ožujka a polovinom istog mjeseca počela je proizvodnja u češkoj tvornici Kvasini.

Ponuda motora obuhvaća osam pogonskih agregata. Kada je riječ o benzincima, na raspolaganju su turbo-punjene jedinice zapremine 1.4, 1.8 i 2.0 litara, raspona od 125 do 280 ks.

Kupcima će, piše b92, biti dostupni i 1.6 i 2.0 litarski turbo-dizelaši čiji se opseg snage kreće od 120 do 190 "konja".

Uoči saloba u Ženevi, objavljeno je kako jeSuperb III postavljen na Volkswagenovu modularnu MQB platformu, kao i brojni drugi modeli iz ove grupacije, pa je automobil sada lakši i do 75 kg.

U odnosu na prethodnu verziju, međuosovinsko rastojanje poraslo je za 80 mm - raspon između prednje i zadnje osovine iznosi 2.841 mm, dok je prednji prepust kraći za 61 mm.

Budući vlasnici novog Superba imat će na raspolaganju razne pogodnosti poput otvaranja vrata prtljažnika pomoću senzora. Naime, dovoljno je pomjeriti stopalo ispod zadnjeg branika, i prtljažnik će se automatski otvoriti, što je korisno ako su vam obje ruke zauzete ili kada je zadnji dio vozila previše zaprljan.

Automobil ima i sakrivenu kuku za vuču prikolice, koja se aktivira jednostavnim povlačenjem ručice u podu prtljažnika, a po ugledu na Rolls-Royce, Škoda je u vrata vozača i suvozača smjestila dva sklopiva kišobrana.

Novi Superb, prenosi b92, opremljen je brojnim elektronskim sustavima asistencije koji doprinose većoj sigurnosti u vožnji, kao što su adaptivni tempomat, sustav koji upozorava vozača na napuštanje prometne trake kojom se vozilo kreće, upozorenje na opasnost od sudara u gradskoj gužvi, sustav koji automatski zaustavlja vozilo ako je vozač iz nekog razloga onesposobljen.

Kopirati
Drag cursor here to close