SENsoR

Slovenske ceste dobile loše ocjene

AutoMoto / Flash | 28. 11. 2014. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 60 posto slovenskih javnih cesta dobilo je loše ocjene u projektu SENsoR kojim je posljednje dvije godine ispitivano stanje cesta u pogledu njihova održavanja i sigurnosti u okviru programa Transnacionalna suradnja u jugoistočnoj Europi koji je obuhvatio 15 zemalja, uz potporu EU-a, objavio je u petak slovenski Auto-moto savez (AMZS).

Ocjenjivano je 3.200 kilometara cesta u Sloveniji koje su rangirane dodjelom zvjezdica na ljestvici od jedne do pet, prenijela je Hina. Prosječnu srednju ocjenu od tri zvjezdice dobila je većina, dvije trećine slovenskih autocesta, dok su magistralne i lokalne ceste dobile jednu ili dvije zvjezdice, u rangiranju s obzirom na stanje infrastrukture i opasnost od prometnih nesreća.

Oznaku prometnica s visokim rizikom za vozače dobilo je 13,5, a oznaku srednjeg rizika 11,7 posto. Među riskantnijima su i ceste u zapadnom dijelu Slovenije prema graničnim prijelazima s Hrvatskom u Istri.

Istraživanje je pokazalo da je s obzirom na 1,4 milijuna u Sloveniji registriranih vozila promet općenito u dobrom stanju te da se Slovenija sa 6,2 umrla godišnje u prometnim nesrećama na 100.000 stanovnika nalazi u prosjeku Europske unije.

U AMZS-u su naveli da država u idućih 20 godina u poboljšanja na postojećim cestama i povećanje sigurnosti sudionika u prometu planira uložiti 170 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close