Pametno vozilo

Slovenija planira "brave" za blokiranje motora ako za volan sjedne alkoholizirani vozač

AutoMoto / Flash | 06. 02. 2016. u 09:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenama zakona o sigurnosti prometa Slovenija će još ove godine predvidjeti ugradnju elektronskih naprava koje blokiraju pokretanje motora ako vozač u organizmu ima nedopuštenu količinu alkohola, najavio je u petak slovenski ministar prometa Peter Gašperšič.

Ministar je izmjenu najavio na seminaru o mogućnostima smanjenja nesreća u prometu povezanih s konzumacijom alkohola, koji je u organizaciji Europskog vijeća za sigurnost prometa (ETSC) održan u Ljubljani.

Seminaru je nazočila i povjerenica Europske komisija za promet Violeta Bulc koja je na parkiralištu pred zgradom parlamenta gdje je savjetovanje održano izvela demonstraciju djelovanja takve naprave, tzv. "alkoholne brave".

Bulc je sjela za upravljač kamiona marke Volvo s ugrađenom napravom, ali ga je uspjela upaliti tek nakon što je u alkotester napuhala dovoljnu količinu zraka i tako "pametnom" vozilu dokazala da nije u alkoholiziranom stanju.

Na tržištu će uskoro biti više takvih sustava, što je u skladu s politikom sigurnosti u prometu koji provodi Europska komisija, rekla je.

Za sada zakon dopušta ugradnju "alkoholnih brava" u sedam europskih država, a to već provode Švedska, Velika Britanija, Nizozemska i Finska. Što je zanimljivo, upravo te zemlje su prema nekim istraživanjima u prometnom smislu najsigurnije europske države.

"Alkohol je velik uzročnik nesreća i smrtnih slučajeva, a sadašnje mjere suzbijanja nesreća nisu dovoljne", rekla je europovjerenica Bulc.

Za sada, obvezna uporaba takvog načina kontrole stanja vozača predviđena je samo u okviru rehabilitacijskih programa za alkoholizirane vozače "povratnike" i za posebno osjetljive kategorije kao što su vozači teretnih vozila ili školskih autobusa.

No, postoje mišljenja da će se trend alkotestiranja problematičnih vozača postupno širiti i na druge kategorije.

Na seminaru u Ljubljani iznesen je podatak da na europskim cestama svaki dan u prometu umre 70 ljudi, te da je za četvrtinu od 26.000 koliko ih pogine svake godine odgovoran alkoholizirani vozač, najčešće muškog spola.

Kopirati
Drag cursor here to close