Otvorene punionice

Slovenija: Na autocesti moguće napuniti automobil

AutoMoto / Flash | 13. 10. 2015. u 16:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na autocesti od Maribora prema Ljubljani kod Celja i Slovenskih Konjica u utorak su svečano otvorene prve dvije brze električne punionice za vozila na električni pogon, što je dio europske ekološke kampanje "Zeleni koridori", u okviru koje se do kraja ove godine u Sloveniji planira otvaranje 26 takvih punionica.

Projekt se financira sredstvima Europske unije, a organizira ga ministarstvo za infrastrukturu, u suradnji s nacionalnim distributerom električne energije SODO te naftnim kompanijamja OeMV i Petrol.

Slovenski dio projekta srednjoeuropskih zelenih koridora kojim će se na autocestama Slovačke, Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske postaviti ukupno 115 brzih punionica za električna vozila, uz osigurani sustav interoperabilnosti i roaminga (gostovanja), predviđa takve punionice na svakih 50 kilometara, piše Hina.

Time se Slovenija uvrštava u sam europski vrh, kazao je prigodom otvaranja punionica na odmorištima Tepanje i Lopata ministar infrastrukture Peter Gašperšič.

Punionice omogućuju istodobno punjenje dvaju električnih vozila i plaćanje korisničkom karticom onima koji sklope ugovor s vlasnicima punionica, dok će ostali na Petrolovim i OeMV-ovim pumpama moći kupiti prepaid kartice.

Sve punionice imaju nadstandardnu tehnologiju, što znači da osiguravaju kompatibilnost s većinom električnih vozila koja se nude na tržištu. Korisnicima omogućuju punjenje snage 50 kilovata DC (istosmjerne) i 43 kilovata AC (izmjenične) struje.

Kopirati
Drag cursor here to close