Trend u porastu

Slovenija: Mobilni telefon u vožnji koristi tri četvrtine vozača

AutoMoto / Flash | 17. 01. 2017. u 08:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mobilne telefone u autu na cesti koristi tri četvrtine vozača u Sloveniji, pokazalo je ispitivanje slovenske agencije za sigurnost prometa u kojoj primjećuju da je taj trend i dalje u porastu.

Od onih koji tijekom vožnje koriste mobilni uređaj tri četvrtine telefonira, a ostali pregledavaju društvene mreže, šalju poruke, slučaju glazbu ili ga koriste za navigaciju.

Korištenje telefona za vrijeme vožnje u Sloveniji je zabranjeno i prekršajno kažnjivo, osim ako ga vozač koristi uz pomoć "hands free" dodatka koji mu omogućuje razgovor, a da pri tome ne koristi ruke.

No, tijekom samo dva sata krajem prošlog tjedna, slovenska je policija na području Ljubljane i Kranja zatekla 180 vozača koji su kršili taj propis, držeći aparat u ruci za vrijeme vožnje, a najčešći izgovor bio je da se radilo o hitnom pozivu poslodavca ili vrlo kratkom razgovoru koji ne smanjuje koncentraciju na cesti.

Lani je slovenska policija u takvom prekršaju otkrila i kaznila više od 14 tisuća vozača automobila i oko 500 biciklista koji također ne smiju telefonirati dok vrte pedale i drže volan.

Kopirati
Drag cursor here to close