nužna oprema

Sigurnost na cestama – Je li starost guma važna?

AutoMoto / Flash | 28. 05. 2016. u 12:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obično se gumama podrobnije bavimo dva puta godišnje: prije zime, kad nam zakon nalaže da moramo montirati zimske gume, i u proljeće, kad ih zamjenjujemo ljetnima. Prilikom zamjene zna se dogoditi da shvatimo da su nam potrebne nove gume jer je profil starih već dobrano istrošen. Kupovinu guma moramo obaviti promišljeno i dobiti kvalitetne informacije stručnjaka. Posebnu pažnju treba namijeniti dubini profila i čuvanju guma, a njihova starost nije od ključne važnosti.

Stručnjaci se godinama bave sigurnošću vozila i, kao što znamo, sigurne i kvalitetne gume nužna su oprema svakog vozila. Vozači moraju paziti prije svega na profil guma, ali i na pravilno skladištenje budući da ono pridosnosi očuvanju prvobitnih svojstava naših guma. Osim toga životni vijek guma ovisi o načinu vožnje, težini tereta i redovitom održavanju pravilnog pritiska u gumama.

Međutim česte su i polemike o važnosti starosti autoguma prilikom kupovine te o tome kada bi prodavači morali maknuti gume s polica. Pogrešne informaciji o trajanosti guma i o tome da je ona važnija od profila su češće. Upravo su zato na te tvrdnje reagirali različiti stručni gumarski časopisi, proizvođači guma i nacionalna udruženja distributera, odnosno vulkanizera u najvećim evropskim državama.


Nacionalna udruženja distributera automobilskih guma NTDA u Velikoj Britaniji i Savez njemačke gumarske industrije tvrde da se gume mogu prodavati pet godina nakon datuma proizvodnje. Japansko gumarsko udruženje JAMTA preporučuje zamjenu guma kad su starije od 10 godine. Tome se pridružuju i veći proizvođači guma, a proizvođači automobila preporučuju zamjenu guma nakon šest godina.

Na istaknuto sporno pitanje o životnom vijeku automobilskih guma odazvali su se i proizvođači. Koncern Goodyear, kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača autoguma, tvrdi da su gume osmišljene tako da izdrže djelovanje visokih sila, opterećenja, izloženost sunčevom svjetlu i radnim temperaturama tokom čitavog svogživotnogvijeka. Skladištene i korištene gume zadržavaju odgovarajuće karakteristike ako se pravilno održavaju, ako se s njima loše ne postupa i ako se čuvaju u odgovarajućim uslovima skladištenja.

Činjenica je da nema poznatih znastvanih, odnosno tehničkih podataka na temelju kojih bi se mogla utvrditi, osnosno odrediti specifična najviša starosna granica za nove nekorištene gume za putnička i laka teretna vozila.

Goodyearovo stajalište podržavaju i dvije gumarske udruge RMA i ETRMA, te Europsko udruženje proizvođača automobilskih guma i naplataka.

Osim pravilnog čuvanja i odgovarajuće dubine profila guma, svi vozači moraju biti svjesni da će jedino opreznom i pažljivom vožnjom te poštivanjem prometnih propisa uistinu postići sigurnu vožnju.

Kopirati
Drag cursor here to close