Najviše prodavane Škode

Sajam u Beogradu: Najskuplji su prodani najbrže

AutoMoto / Flash | 31. 03. 2015. u 07:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sajmu automobila u Beogradu, koji je održan od 20. do 29. ožujka, prodano je oko 2.000 automobila, što je za oko 10 posto više nego prošle godine, izjavio je za Tanjug v.d. direktor Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova Milan Vukasović ističući kako bi ova godina mogla biti prekretnica na tom tržištu.

Kao uvijek do sada, najskuplji automobili su prodavani najbrže, a najviše su prodavane Škode i Fiati, rekao je Vukasović.

"Prvi podaci o prodaji na 52. međunarodnom Sajmu automobila u Beogradu nam govore da možemo biti blagi ili oprezni optimisti", naveo je Vukasović i ocijenio kako je to dobro jer se po se po sajmamskoj prodaji poznaje i kakva će biti prodaja cijele godine.

Podsjetio je da je na prošlogodišnjem sajmu prodano ukupno 19.600 vozila.

Povećana prodaja na ovogodišnjem Salonu automobila trebala bi biti ohrabrujuća za sve uvoznike i distributere automobila s obzirom na to da autoindustrija prolazi kroz zaista teško razdoblje od 2008, kaže Vukasović.

Prema njegovim riječima, automobili su se ove godine prodavali po cijeni od oko 7.500 eura, na primjer Dacia, pa do 230.000 eura, koliko koštaju najskuplji automobili marke Mercedes.

Najviše je, dodao je, prodano automobila marke Škoda i Fiat po 300 do 400, zatim Volkswagen oko 200 vozila, Renault grupa oko 150 i još 150 Dacia, Ford 200 vozila, Opel 170 do 180, Peugeot i Citroen po 50 vozila, BMW 50 i Toyota oko 50 vozila, dok su ostali prodali manje od tog broja.

''Zato ovaj Sajam možemo ocijeniti uspješnim'', rekao je Vukasović i dodao kako je među prvim automobilima prodan i jedan od najskupljih modela - Mercedes coupe S klase po cijeni od oko 220.000 eura.

To je, kaže, potvrda da se najskuplji automobili prodaju odmah. Ipak, na ovogodišnjem Sajmu najviše je prodano automobila čija je cijena između 8.000 i 12.000 eura i to su uglavnom automobili iz B i dijelom C segmenta.

Vukasović ističe kako postoji izravna korelacija između prodaje novih automobila i kupovne moći stanovništva, kao i da se u Srbiji još automobili tretiraju kao "investicijsko dobro", a ne potrošna roba kao u nekim bogatijim zemljama, pa se građani vrlo teško odlučuju za kupovinu novog vozila. Najviše se, kazao je, plaćalo gotovim novcem.

Međunarodni sajam automobila koji je održan pod sloganom "Mesto na kome muškarci plaču od sreće" okupio je oko 400 izlagača iz 26 zemalja, podsjetio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close