Tajima Rimac E- Runner

Rimčev elektrobolid utrku Pikes Peak završio na drugom mjestu

AutoMoto / Flash | 30. 06. 2015. u 06:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekle je nedjelje na najzahtjevnijem brdsko automobilističkom natjecanju u Coloradu, drugo mjesto izborio Nobuhiro Tajima (64), japanska automobilistička legenda, vozeći  elektrobolid Mate Rimca!

Rimčev elektrobolid utrku Pikes Peak završio je s vremenom od devet minuta i 32 sekunde, za 24, 8 sekundi sporije od pobjednika, piše 24sata.hr.

Na platformi već znanog Rimčeva Concept One nastao je Tajima Rimac E- Runner Concept_One. Prototip težak gotovo tonu i pol, ultrabrza jurilica koja raspolaže s 1,1 MW snage i četiri motora, odnosno 1475 konjskih snaga. Svaki motor zadužen je za jedan kotač, a o njihovoj uravnoteženosti i prijenosu brine se sustav All Wheel Torque Vectoring. On je ponajprije tu zbog usklađivanja ispravnog okretnog momenta na svaki od kotača. Upravo to je bio najveći nedostatak izvornog Rimčeva Concepta_Onea.

U vozilu nema mjenjača, čime se dobiva na težini i prostoru. Brzina od 100 km/ h dostiže se za 2, 2 sekunde, a za 5, 4 sekunde brzina od 200 km/ h.

Najveća brzina iznosi više od 270 km/ h. U pripremi bolida sudjelovao je i glasoviti svjetski proizvođač ispušnih cijevi, Igor Akrapovič.

24sata.hr piše kako je nakon utrke u Coloradu, Rimac postao jedan od najtraženijih inženjera električnih bolida.

Pogledajte poredak utrke

 

Kopirati
Drag cursor here to close