Od 1965. godine

Renault 16 slavi 50. rođendan

AutoMoto / Flash | 26. 05. 2015. u 09:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najprepoznatljivijih i najuspješnijih modela u povijesti francuskog proizvođača, Renault 16, lansiran je 1965. godine.

U eri dominacije limuzina, "šestnaestica" je bila jedan od prvih obiteljski hatchback automobila srednje klase.

Renault 16 imao je svjetsku premijeru pred publikom međunarodnog ženevskog auto-salona prije 50 godina. U tom trenutku, ovaj automobil je svojim avangardnim dizajnom predstavljao pravo osvježenje u segmentu putničkih vozila na europskom tržištu.

Konstruktori su u jednom modelu objedinili elegantne linije sa prostranom kabinom, velikim staklenim površinama i praktičnim petim vratima prtljažnika, koja su omogućavala bolji pristup prtljažnom prostoru.

Stiliski, Renault 16 predstavljao je veliki iskorak naprijed u poređenju sa prethodnikom, modelom fregate, piše B92. Dizajn je potpisao Gaston Juchet ali velike zasluge za nastanak "šestnaestice" imao je tadašnji prvi čovek kompanije, Pierre Dreifus, koji je dao zeleno svetlo za razvoj automobila prepoznavši njegov veliki potencijal, prenose Nezavisne novine.

U suštini, Renault 16 je nastao kombiniranjem forme limuzine sa funkcionalnim oblikom van vozila.

S obzirom da je zamišljen prije svega kao obiteljsko vozilo, velika pažnja je posvećena prtljažnom prostoru. Zahvaljujući petim vratima, ali i opcijama obaranja naslona i pomjeranja i uklanjanja zadnjih sjedišta, zapremina prtljažnika varirala je od minimalnih 346 do 1.200 litara.

Sjedišta su bila veoma praktična - imala su mogućnost instaliranja dečijeg sjedišta, dok su se nasloni mogli oboriti u horizontalan položaj, čime se dobivala ravna površina i ležaj za odmor dvije osobe.

Kada je riječ o mehanici, Renault 16 je takođe bio ispred svog vremena.

Automobil je imao prednji pogon, što je tada bila rijetkost za modele iz srednje klase, a motor i mjenjač bili su izrađeni od aluminijuma.

Na tržištu se 1968. pojavila TS (Tourisme Sportif) verzija, sa nizom inovacija, kao što su grijači zadnjeg stakla, brisači vjetrobrana sa dvije brzine i četiri brizgaljke, a unutarnji retrovizor je imao podešavanje za dnevnu, odnosno noćnu vožnju.

Restilizacija iz 1969. donijela je redizajn farova i maske hladnjaka, elektro-pomična prednja stakla i električni krovni prozor, kožna sjedišta...

Nova unapređenja uslijedila su 1973, kada je Renault 16 u verziji TX dobio novi motor zapremine 1.647 ccm koji je proizvodio 93 KS. Pogonska jedinica je omogućavala automobilu da razvije 175 km/h.

Renault 16 se proizvodio do 1980, a za 15 godina širom svijeta prodano je 1.851.502 automobila.

Kopirati
Drag cursor here to close