Triglav Osiguranje

Pripreme za bezbrižan odlazak na odmor automobilom

AutoMoto / Flash | 20. 06. 2017. u 07:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad od kuće krenemo automobilom, mnogi od nas pomisle: "Što ako mi se auto na putu pokvari? Što uraditi u slučaju prometne nesreće?" A odgovor je jednostavan. Samo se treba osigurati. Na putovanju, godišnjem odmoru, sigurnost i bezbrižnost su preduvjeti za ugodan odmor.

Preventivni pregled vozila

Prije putovanja odvedite vašeg čeličnog ljubimca na preventivni servis. Potrebno je provjeriti nivo rashladne tečnosti, razinu ulja, pritisak u gumama (uključujući i rezervnu) i klima uređaj. Savjet: ako automobil natovarite sa tulama, pritisak u gumama se povećava za 0,2 bara.
Dokumenti potrebni prije nego krenete od kuće

• Pasoš: Provjerite važnost vašeg pasoša - državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanog povratka. Savjet: napravite kopiju ličnih dokumenata, jer će vam u slučaju gubitka ili krađe ličnih dokumenata elektronska kopija omogućiti lakšu identifikaciju.

• Ugovoreno automobilsko osiguranje s automobilskom asistencijom: S asistencijom bez brige krenite na put, bilo da se radi o kraćoj relaciji ili je putovanje do vaše željene destinacije 200 kilometara ili više. Jer čak i ako se nešto nepredviđeno desi tijekom vožnje, automobilska asistencija je od vas udaljena samo jedan poziv, bez obzira koliko je sati. Pomoć u slučaju manjeg kvara, prijevoz i spašavanje vozila, troškovi hotelskog smještaja i korištenja zamjenskog vozila, novčana pozajmica za popravku vozila u inostranstvu, samo su neke od asistencijskih usluga koje vam nudimo uz premiju već od 25KM godišnje.

• Zelena karta: Uvijek je potrebna prilikom ulaska u zemlje članice sistema Zelene karte. Zbog jedinstvenog oblika s njom ćete lakše razmijeniti podatke o osiguranju od automobilske odgovornosti s mogućim sudionicima u saobraćajnoj nezgodi.

• Europski izvještaj o nezgodi: Osiguravajuće kuće u cijeloj Europi izdaju ovaj obrazac prilikom ugovaranja osiguranja od automobilske odgovornosti. Zbog jedinstvenog sadržaja i brojevima označenih rubrika primjenjivo je kod različitih vrsta prometnih nezgoda i u slučajevima kada su sudionici prometne nezgode iz različitih država: pojedine rubrike mogu prevoditi prema svojoj jezičkoj inačici.

• Turističko osiguranje ili putno zdravstveno osiguranje: u slučaju nezgode s ozljedama ili iznenadne bolesti kod kojih je potrebna medicinska pomoć i prijevoz u bolnicu ili domovinu, osiguranje vam može uštedjeti znatne troškove.

Što u slučaju prometne nezgode u inozemstvu?

Dovoljno je da se dogodi i mali sudar na parkingu ili da naletite u gužvu pred semaforom. U stranoj zemlji, gdje ne poznajete nikoga, svaka nezgoda još je više neugodna. Najvažniji koraci koje morate uraditi u slučaju nezgode su:

• Najprije osigurajte mjesto nezgode;
• Pozovite hitnu pomoć ako ima povrijeđenih, sigurnosnim trokutom označite mjesto nezgode, obucite reflektirajući prsluk;
• Sa sudionicima u saobraćajnoj nezgodi razmijenite lične podatke, podatke o osiguranju i vozilu te točno ispunite Europski izvještaj o nezgodi;
• Od sudionika koji je skrivio saobraćajnu nezgodu fotografirajte primjerak Zelene karte ili policu osiguranja;
• Ako je moguće, na mjestu saobraćajne nezgode napravite nekoliko fotografija koje što točnije prikazuju mjesto nezgode;

Na kraju ostaje samo da vam iz Triglav Osiguranja poželimo sretan put i ugodan odmor!

Kopirati
Drag cursor here to close