Eliberia

Predstavljen prvi katarski koncept sportskog automobila

AutoMoto / Flash | 02. 02. 2016. u 07:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetskoj sceni luksuznih i sportskih automobila uskoro bi mogao da se pridruži još jedan igrač, s etiketom "Made in Qatar". Koncept Eliberije predstavljen je na sajmu automobila u Dohi.

Eliberia je prvi katarski koncept sportskog automobila. Njegov tvorac je student Abdul Wahab, koji je koncept pravio na katarskom univerzitetu uz finansijsku pomoć lokalne kompanije.

"Ovaj projekat rezultat je dvogodišnjeg rada, od projektiranja motora, do dizajniranja novog sportskog automobila. Dvije godine nakon istraživanja, grupa Ali bin Ali ponudila je univerzitetu donaciju, tako da je naš student Abdul Wahab uspio napraviti ovaj automobil", rekao je profesor Hassan Bazzi sa odjela za istraživanje Texas A&M Katar univerziteta. 

Profesor Bazzi s ponosom ističe kako je kompletan automobil, izuzev motora, napravljen pomoću domaćih resursa.

"Automobil, ideje, koncepta i dizajna, razvijen je u potpunosti u Kataru. Karoserija automobila napravljena je pomoću našeg 3D printera. Motor je sastavljen u Sjedinjenim Američkim Državama. A može se vidjeti kako smo sastavili automobil", kazao je on.

Grupa Ali bin Ali, koja je donirala blizu 36.000 dolara za razvoj ovog automobila, vjeruje kako katarski koncept ima dovoljno potencijala da se jednog dana nađe na cestama širom svijeta.

Budućnost prototipa

"Ovaj automobil je prototip. Napravljen je pomoću naprednih tehnologija. Motor je prošao testiranja na univerzitetu. Naravno, automobil još nije vožen na cesti, jer su neophodna dodatna testiranja. Ali ovaj koncept je na dobrom putu da uđe u serijsku proizvodnju. Nećemo ostati na ideji, jer je potencijal za razvoj zaista velik", rekao je Imad Hashim, glasnogovornik grupe Ali Bin Ali.

Prema prvim utiscima, Eliberia je privukla i pažnju domaćih kupaca.

Među poznatim imenima, na sajmu automobila u Kataru našli su se Audi, BMW, Ford, Chrysler i Ferrari.

Tržišni analitičari vjeruju kako je ovaj sajam prilika za izlagače da poboljšaju prodaju u zemljama Arapskog zaljeva.

Ovo je peta godina održavanja sajma automobila u Dohi, koji je ove godine privukao 40 svjetskih izlagača, što je u usporedbi sa drugim sajmovima automobila, relativno skromna brojka.

Kopirati
Drag cursor here to close