Prometna (ne)kultura

Policija priznala: Gledamo kroz prste taksistima i dostavljačima

Vijesti / Politika | 20. 08. 2014. u 10:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Policija je po mom mišljenju previše tolerantna prema vozačima taxi službi i dostavnih vozila. Mislim da treba puno više primjenjivati sankcije, jer mi nemamo vremena preodgajati svakog vozača i objašnjavati mu da nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje na određenim mjestima, što vrlo često čine vozači dostavnih vozila i taksi službi'', priznao je u razgovoru za Bljesak.info Srećko Bošnjak glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Po njegovom mišljenju vozači spomenutih službi, pogotovo dostavljači, žive pod izvjesnim pritiskom jer se od njih traži brzina, broj dostava i sl., pa oni pod pritiskom poslodavca žure, iako neki krše pravila i zbog svoje vlastite nekulture te na taj način izlažu sebe i svoje firme sankcijama koje su visoke.

''Vozači taksi službi nekada pod pritiskom stranke stanu negdje gdje nije dozvoljeno, ali vozač mora biti svjestan ako udovolji stranci čini prekršaj, no mora se tražiti kompromis. Međutim, mi ćemo biti uporni u izricanju sankcija jer je to jedini način da se promet odvija na nesmetan način i da i oni koji poštuju propise zauzmu svoje mjesto i nesmetano se kreću po gradu'', rekao je Bošnjak za Bljesak.info.

Božidar Cicmil, direktor Moj Taxi službe, je za Bljesak.info rekao kako za njegovu firmu vrijede ista pravila koja su propisana Zakonom o prometu, te da svi vozači moraju poštovati ta pravila.

''Vrlo se teško postaviti prema ovom pitanju, jer pravila su postavljena i moraju se poštovati, a za njihovo nepoštivanje krivi su vozači osobno. Jutros sam kaznio jednog vozača jer nije bio primjereno parkiran. Kada osobno vidim svog vozača ili prema uređajima upratim da krše pravila, oni budu sankcionirani, a sve ostalo je do osobe'', rekao je Cicmil.

Prema njegovim riječima, kultura prometa u cijelom gradu je na vrlo niskoj razini.

''Kada smo počeli raditi, stalno sam govorio vozačima da stanu na pješačkom prijelazu, a rezultat toga bio je više od 40 udesa za mjesec dana jer su nas ljudi udarali pozadi'', kaže Cimcil.

Prema njegovu mišljenju, ovo je pitanje s kojim se ne može izaći na kraj, te je pozvao Auto Moto Klub, koji je radio akciju ocjenjivanja ponašanja u prometu vozača taksi i dostavnih vozila, da izađu te naprave procjenu koliko ostali vozači poštuju pravila, koliko pješaci prelaze na crvenom...

''Ovdje je izvučen samo jedan segment, neka stave sve segmente prometa u jednu cjelinu pa ocijene ponašanje u prometu'', rekao je Cimcil.

Vozači dostavnih vozila restorana Karting Club, kako tvrdi direktor Zoran Ćorić, trude se poštovati sva pravila, a vozačima s uprava restorana stalno apelira na to.

Podsjetimo, Bljesak.info jučer je objavio rezultate akcije ocjenjivanja ponašanja u prometu taksi vozača i dostavnih vozila Auto-moto kluba Mostar koja je provedena od 11. do 14. kolovoza, na najprometnijim ulicama i raskrižjima, vizualnim praćenjem i evidentiranjem sudionika u prometu.

''Nakon provedene akcije i zbrajanja rezultata i usporedbe sa sličnim akcijama u drugim gradovima u BiH došlo se do poražavajućeg rezultata. Mostar je na dnu ljestvice u BiH po kulturi u prometu i poštivanju prometnih propisa'', rekli su za Bljesak.info iz Stručne službe Auto-moto kluba Mostar.

Naime, istraživanje je pokazalo kako niti jedan vozač taksija, od njih 42 koja su evidentirana u istraživanju, nije vezao pojas, a od 38 vozača koji su ''testirani'' na davanje žmigavca čak 70 posto ne koristi pokazivač smjera kretanja.

Čak 60 posto taxi vozača nije poštivalo prednost pješaka na pješačkom prijelazu, a na mobilni telefon ih je tijekom upravljanja vozilom razgovaralo 80 posto.

Porazni su i rezultati praćenja vozača dostavnih vozila, pa je istraživanje pokazalo kako od 18 evidentiranih vozača raznih dostavnih vozila, niti jedan nije koristio sigurnosni pojas, njih 90 posto ih nije poštovalo prednost pješaka na pješačkom prijelazu, a 80 posto ih nije koristilo žmigavac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close