Podjela

Parking samo za ženske vozače - seksizam ili diskriminacija?

AutoMoto / Testovi | 06. 06. 2016. u 15:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za neke pozitivna diskriminacija, za druge seksistički potez - specijalna parking mjesta za žene uzburakla su kinesku javnost.

Na jednom parkingu u kineskom gradu Hangzhou, nedavno su ružičastom farbom obilježena posebna mjesta predviđena za automobile kojima upravljaju žene. Pored toga što se razliku po boji, ova parking mjesta su i 1,5 puta šira od "muških".

"Veća parking mjesta su namijenjena ženama vozačima koje nisu toliko vješte prilikom parkiranja", kaže Pan Tieyong, menadžer u lokalnom parking servisu. On objašnjava da ta mjera ustvari pokazuje "humanost prema ženama".

Međutim, reakcije na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo pokazuju da se mnogi Kinezi ne slažu sa ovom konstatacijom, uz tvrdnju da je u pitanju demonstracija općeprisutnog stereotipa prema kome su muškarci generalno bolji vozači od žena.

"U pitanju je čist seksizam, pod plaštom brige prema ženama", kaže jedan od korisnika ove mreže i dodaje da to umije li netko parkirati automobil ili ne zavisi od njegove/njene vozačke vještine, a ne od spola kome pripada. Drugi korisnik objašnjava da bi menadžment parkirališta umjesto što je šira parking mjesta namijenio isključivo ženama, trebalo takva mjesta da obilježi za sve vozače početnike koji još uvijek nisu vješti u parkiranju.

Tieyong je za 'Shanghai daily' izjavio da je od 361 parking mjesta osam namijenjeno ženama vozačima, a svoju odluku brani time da su upravo žene to zahtijevale. On je rekao i da ženama nitko ne brani da parkiraju svoj automobil na bilo koje mjesto, ako smatraju da imaju dovoljno samopouzdanja, i dodao da svako "žensko" parking mjesto dnevno koristi i po petnaestak žena.

Međutim, nisu svi Kinezi protiv ovih parking mjesta. U stvari, jedna anketa pokazala je da 67% ispitanih ocjenjuje odluku da se ona uvedu - kao pozitivnu, prenosi B92.

Inače, Kina nije prva zemlja koja se dosjetila da naprave posebna mjesta za parkiranje za pripadnice ljepšeg spola. U glavnom gradu Južne Koreje, Seulu, od 2014. iscrtano je čak 5.000 širih parking mjesta, također namijenjenih ženama.

U Njemačkoj su pojedine lokalne samouprave donijele odluku da i do 30 posto parking mjesta treba biti namijenjeno ženama vozačima.

Kopirati
Drag cursor here to close