Promjene

Osvježeni Audi RS Q3

AutoMoto / Testovi | 07. 11. 2014. u 08:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri godine poslije lansiranja modela Q3, Audi je osvježio svoj najmanji crossover. Manje promjene pretrpjela je i sportska RS Q3 verzija, koja je predstavljena 2013. Audi je poznat po diskretnim promjenama prilikom restilizacije ili predstavljanja nove generacije svojih automobila, tako da je dizajn modela Q3 minimalno izmijenjen.

Preoblikovana maska hladnjaka ima pojačani kromirani okvir, a redizajniran je i prednji branik, kao i farovi koji su sada standardno opremljeni Xenon Plus tehnologijom i dnevnim LED svjetlima. Audi kao opciju nudi i takozvane "dinamičke" pokazivače smjera, sa nizom LED sijalica koje se postupno pale i gase, prenosi B92.

Stilske izmjene na zadnjem dijelu još su manje uočljive i obuhvataju stop svjetla i donji dio branika. Osim kozmetičkih promjena, Audi je unaprijedio ekonomičnost pogonskih jedinica. Audi Q3 za 2015. imat će u ponudi tri turbo-punjena benzinska TFSI motora i tri TDI turbo-dizelaša. Audi tvrdi da je uspio da smanji prosječnu emisiju ugljen-dioksida za 17 posto, u odnosu na dosadašnju paletu motora.

Motori imaju zapreminu 1.4 i 2.0 litra, raspon snage kreće se od 120 ks do 220 ks, a svi agregati zadovoljavaju Euro 6 standard. Zahvaljujući tehnologiji koja omogućava deaktivaciju pojedinih cilindara kada tijekom vožnje ne postoji potreba za dodatnom snagom, njemački proizvođač uspio je postići značajne uštede u potrošnji goriva na 1.4 TFSI i 2.0 TDI verziji.

Pomenuti dizelaš ujedno je i najekonomičniji u novoj gami Audija Q3, sa prosječnom potrošnjom od 4,4 l/100 km. U vrhu ponude nalazi se Audi RS Q3, koji također ima restilizirani vanjski dio, navodi B92.

Ipak, za kupce je još značajnije što je njegov 2.5 litarski TFSI petocilindraš pojačan za 30 "konja", na 340 ks, dok je maksimalni obrtni moment povećan za 30 Nm i sada iznosi 450 Nm. Prevedeno u ubrzanje, RS Q3 sa poboljšanim sedmostupanjskim S tronic mjenjačem iz mjesta do stotke stiže za 4,8 s, a ranije mu je za to trebalo 5,5 s.

Audi Q3 stiže u prodajne salone u Europi u veljači, a početna cijena iznosit će 29.600 eura , dok će RS Q3 koštati od 56.600 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close