Doslovno

Novinari dopustili da ih Mercedes provoza

AutoMoto / Flash | 28. 03. 2015. u 12:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To da Mercedesova trokraka zvijezda krasi haubu konceptnog automobila koji će umjeti voziti bez pomoći vozača, nije novost.

Ali da to doista i čini, i to daleko eksperimentalnih hala, na stvarnom asfaltu i sa živim putnicima, tek se zbilo. Birani novinari imali su ovih dana priliku iskusiti testnu vožnju u Mercedes-Benzu F 015, njemačkom automobilu budućnosti u kojem su i volan i papučica gasa tek usputni asesoar. Ovaj, kako su ga prozvali, luksuzni apartman na kotačima, reportere je doslovno provozao po pravoj cesti, doduše daleko od pravog prometa, na pisti nekadašnje mornaričke baze Alameda u SAD-u.

Pa iako i sami inženjeri jednog od prvih pravih predstavnika autonomne vožnje priznaju da F 015 možda nikad neće u serijsku proizvodnju te da su neke od njegovih mogućnosti godinama daleko od svakodnevne primjene, novinari koji su uživali u vožnji nisu mogli ne ostati impresionirani. Izuzev mogućnosti samoupravljanja, Mercedes-Benz F 015 od klasičnih automobila razlikuje to što je više prostor za ugodan boravak nego puko prijevozni sredstvo. Upravo je to bio cilj njegovih kreatora, jer u ovoj "alfa" automobilskoj kompaniji vjeruju da će budućnost ljudski rod prisiliti da u automobilu provede većinu vremena. A kretanje urbanom džunglom postat će teže i duže.

"Život će postati živčaniji, a intimni prostori i vrijeme luksuz", objasnio je Koert Groeneveld iz Mercedesa. I baš zato ovaj prototip umjesto klasičnih sjedala ima udobne, od meke kože i najfinijeg drva izrađene fotelje koje se okreću za 360 stupnjeva i kabinu automobila pretvaraju u mali salon. A on je pak opremljen svim tehnološkim čudima. Klima se prilagođava samim pokretom ruke, neke postavke automobila moguće je podešavati kretnjama oka...

Volan i upravljačke papučice postoje, ali se u hipu mogu pospremiti kako ne bi smetali putnicima koje vozi sam automobil. Što se vožnje tiče, automobil s vanjskim svijetom - preprekama, pješacima i ostalim vozilima komunicira putem složenog sustava satelita, lasera te svjetlosnih i zvučnih signala. Naiđe li na pješaka koji želi priječi cestu senzori će ga usporiti i zaustaviti, a svjetlosne laserske zrake na kolniku že iscrtati pjeašku putanju i "reći" - slobodno krenite naprijed . No sve ovo ipak je stvar budućnosti. U najboljem slučaju automobili koji voze sami mogli bi u pravi promet 2020. Jer zasad nitko nije uspio odgovoriti na pitanje kako ih s punim povjerenjem uspješno uključiti u svakodnevicu kakvu poznajemo.

Kopirati
Drag cursor here to close