Samouvjereni karakter

Novi Renault Twingo - nova svježina omiljenom Renaultovom gradskom automobilu

AutoMoto / Flash | 16. 02. 2014. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset godina nakon što je iz temelja izmjenio klasu malih automobila Twingom prve generacije, Renault će svom proslavljenom gradskom automobilu udahnuti novu svježinu.

Njegovi su konstruktori i dizajneri obnovu počeli od nule, a inspiraciju su pronašli u naslijeđu izvornog Twinga i Renaulta 5. Rezultat je nov, inovativan i okretan automobilčić koji je izuzetno zabavno voziti i koji će kupce između ostalog, privlačiti izborom četiri upadljive boje i istinski samouvjerenim karakterom.

Renaultovi su konstruktori i dizajneri još 2008. godine počeli stvarati Twingo sljedeće generacije kako bi ponovo oživjeli inovativni duh koji je obilježio izvorni Twingo iz 1992. godine. Izazovan zadatak, no oni su pucali na visoko, u skladu s filozofijom iza legendarnog modela koji nije gubio vrijeme da postane simbol Renaultove kreativnosti.

Cilj je bio stvoriti još prostraniji i okretniji gradski automobil usprkos manjim dimenzijama i tako je rođena ideja o postavljanju motora straga, iako je to značilo veće troškove razvoja. Renaultova su razmišljanja bila slična Daimlerovim, koji se u to vrijeme bavio idejama za sljedeću generaciju izvedbi Smarta sa dva i četiri sjedišta.

Nakon početnih razgovora, dvije su kompanije 2010. sklopile sporazum o strateškoj saradnji, što je bilo i službeno zeleno svjetlo za zajednički razvoj novog Twinga i novog Smsrt dvosjeda i četverosjeda.

Smještanje motora straga znatna je prednost za gradski automobil jer oslobađa prednji kraj i uveliko smanjuje krug okretanja. Zaista, novim se Twingom iznenađujuće lako manevrira u gradskim područjima, dovoljno je samo nekoliko okreta upravljača.

Zajedno s primjenom manjeg bloka i smještanjem kotača u same kutove automobila, straga postavljen motor oslobađa i dodatni prostor u kabini, a novi se Twingo diči međuosovinskim razmakom i prostranom unutrašnjošću kakvu generalno povezujemo s modelima više klase.

Zbog ugodno okretnog upravljanja, prostrane kabine i malog prednjeg kraja, novi Twingo ima sve glavne odlike zbog kojih je prvobitni Twingo bio takav hit kad je 1992. otkriven na Pariškom sajmu automobila.

Po uzoru na konceptne automobile Twin’Z i Twin’Run koje je Renault predstavio 2013., novi Twingo zrači karakterom. Poput prethodnika, novi će se Twingo moći kupiti u četiri jarke „pop“ boje (svijetloplavoj, bijeloj, žutoj i crvenoj), što je siguran znak da je Twingov duh živ, zdrav i opet među nama!

Druga su obilježja bila uveliko inspirirana Renaultom 5, među njima i koso stražnje staklo te naglašena ramena koja podsjećaju na Renault 5 Turbo s motorom straga, u svoje vrijeme jako omiljen automobil.

Prednji je kraj uređen u novom, prepoznatljivom stilu marke, s istaknutim Renaultovim znakom na crnoj pozadini. Izražajan „pogled“ novog Twinga naglašavaju velika prednja svjetla sa žmigavcima na vrhu i LED dnevna svjetla, koja spajaju dojam visoke tehnologije i podsjećanje na preteče modela. Twingove linije zrače prozračnošću ali i čvrstoćom, a živahan karakter automobila dodatno naglašavaju njegova lako prepoznatljiva jedinstvena svjetla.

Originalno široko stražnje staklo znatno doprinosi suvremenosti izgleda stražnjeg kraja, a stražnja su svjetla prirodan produžetak vrata. Izvedba s pet vrata novoga gradskog automobilčića - prva u povijesti modela - čini ga praktičnijim nego ikad prije. Četiri karoserijske boje i mogućnosti prilagođavanja znače da novi Twingo može imati vrlo različite karaktere, od gradskog do sportskog, muževnog ili ženstvenog.

Novi je Twingo preuzeo određena ključna obilježja zaslužna za uspjeh novog Clija, među njima uglađen profil, skrivene ručice stražnjih vrata i mnogo mogućnosti prilagođavanja zahvaljujući paleti boja i vanjskih detalja poput retrovizora, bočnih zaštitnih letvica i naljepnica.

''Novi Renault Twingo nije inspirisan samo izvornim Twingom nego i Renaultom 5. To je suvremen pristup gradskom automobilu s naglaskom na inovacijama u pogledu dizajna i arhitekture. Novi je Twingo zabavan, živahan i uzbudljiv gradski automobil'', rekao je Laurens van den Acker, Renaultov direktor industrijskog dizajna

Četvrtog veljače na Ženevskom sajmu automobila doći će red na otkrivanje unutrašnjosti novog Twinga. Baš kao i kad su stvarali vanjštinu novog Twinga, dizajnerska je ekipa inspiraciju crpila iz Twingovog naslijeđa i predložila šarenu i vedru kabinu, temeljno promišljenu kako bi nudila svakidašnju, jednostavnu praktičnost.

Kopirati
Drag cursor here to close