Stilski

Nova generacija Audija Q5 nam stiže iz Meksika

AutoMoto / Testovi | 01. 10. 2016. u 17:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga generacija Audija Q5 imala je premijeru na pariškom auto-salonu. Automobil na europsko tržište stiže početkom 2017. godine, a proizvodit će se u Meksiku. Audi nas je već navikao da prilikom lansiranja nove generacije nekog od modela ne očekujemo velika iznenađenja na polju dizajna. Tako je i sa novim Q5, koji ima prepoznatljiv vanjski izgled, karakterističan za automobile iz Ingolstadta.

Ipak, s obzirom da je prva generacija u prodaji još od 2008., Audi je novi model stilski značajno modernizirao i vizualno prilagodio aktualnoj gami, navodi B92. Maska hladnjaka i farovi oblikovani su u skladu sa suvremenim dizajnerskim tendencijama njemačkog proizvođača. To znači da su naglašene horizontalne rešetke na maski, i da je ona uokvirena širokim kromiranim ramom, dok su farovi tanji i izduženiji.

Promjene na zadnjem dijelu su manjeg obima, a također su najuočljivije na svjetlosnim grupama, ali i na braniku. Završeci ispušnih cijevi sada su trapezodinog presjeka, i međusobno su vizualno povezani.

Razlike između dvije generacije možda nisu toliko vidljive izvana, ali da je riječ o potpuno novom automobilu svjedoči podatak da je Q5 i do 90 kg lakši od prethodnika, zahvaljujući prije svega novoj mehaničkoj platformi. Osim toga što je sada lakši, Audi Q5 je i neznatno veći od prethodne generacije. Automobil je dugačak 4,66 m, širok 1,89 m i visok 1,66 m, dok je međuosovinsko rastojanje 2,82 m.

Povećan je i kapacitet prtljažnika, pa korisna zapremina iznosi 550-610 litara, u zavisnosti od položaja zadnjih sjedišta, dok se obaranjem naslona dobiva prtljažni prostor od 1.550 l.

Unutrašnjost je takođe tipična za Audi, ali je znatno modernizirana u odnosu na do sada aktualnu verziju. Ekran multimedijalnog sustava izmješten je na vrh centralne konzole, pa kao i kod drugih modela najnovije generacije ovog proizvođača ima izgled manjeg tableta.

Komande klima uređaja su suvremenije i ljepše dizajnirane, baš kao i novi volan koji je u S Line paketu sportski 'zasječen' na donjem dijelu. Najvažnija novina u kabini je 12,3 inčni digitalni displej koji je zamijenio konvencionalnu analognu istrument ploču. Kao opcija, na raspolaganju je i head-up displej.

Motorizacija će u početku obuhvatiti 2.0 TFSI benzinski agragat sa 252 ks (185 kW) i tri 2.0 litarske TDI jedinice, sa 150 ks (110 kW), 163 ks (120 kW) i 190 ks (140 kW). U vrhu ponude nalazit će se 3.0 V6 TDI koji isporučuje 286 ks (210 kW) i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za prijenos snage koristit će se šestobrzinski manualni ili sedmostupanjski S tronic automatski mjenjač, dok je za najsnažniji dizel motor rezerviran osmostupanjski automatski tiptronic. Svi modeli standardno su opremljeni Audijevim quattro pogonom na sva 4 točka, osim baznog dizelaša koji u osnovnoj varijanti stiže sa prednjim pogonom, a 4x4 verzija se doplaćuje, objavio je B92.

Novi Audi Q5 opremlljen je i sustavom zračnog oslanjanja, pa kao i u većem Q7, vozač na raspolaganju ima pet predefiniranih modova. Odabirom svakog od njih mijenja se odstojanje od tla, kako bi se automobil prilagodio vožnji po različitim putnim podlogama, terenima i uvjetima.

Bazne verzije Audija Q5 postavljene su na 17 inčne točkove, dok se uz doplatu mogu dobiti i 18-ice. Za pakete S Line i Audi Design Selection rezervirane su alu felge promjera 19 inča, a kao opcija mogu se naručiti još veći točkovi, prečnika 21 inč.

U odnosu na prethodnika, koji se proizvodio u Njemačkoj, novi Q5, koji u prodajne salone stiže početkom 2017. godine izrađivat će se u Audijevoj tvornici u Meksiku. Početna cijena u Njemačkoj iznosit će 45.100 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close