Rally Jahorina

Na Jahorini za vikend se održava brdska utrka Istočnog Sarajeva

AutoMoto / Flash | 16. 06. 2017. u 09:41 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko godina pauze, brdske utrke se ponovo vraćaju na olimpijsku ljepoticu – Jahorinu. Iako se dosta razgovaralo o tome da li utrka treba da se održi, nakon radova na otklanjanju nedostataka staze i inspekcije Sportskog auto moto Saveza BiH, odlučeno je da će se utrka održati u planiranom terminu.

Što se same staze tiče, radi se o dionici puta Pale – Jahorina. Dužina iznosi točno 3km. Nakon tehnički zahtjevnih staza, ova iziskuje snagu automobila pošto je dosta otvorena i brza. Jasno je da će vozači iz jačih klasa imati veliku, gotovo nedostižnu prednost u odnosu na one u slabijim klasama, piše Autosport.ba.

Klasa koja ove godine izaziva najviše pažnje je E1-16. Salih Ljubijankić nakon odličnog početka sezone i tri pobjede na tri održane trke drži vodstvo u klasi ali i u generalnom poretku Prvenstva BiH. Ipak, i dalje može biti neizvjesno jer je još uvijek vrlo blizu Bakir Hadžić, dok ne treba otpisati ni aktualnog šampiona klase, Nihada Seferagića, koji je i dalje jako brz.

Velika borba za prvo mjesto u klasi E-17 se vodi između Ćehića i Hadžipašića. Pomalo neočekivano, debitant na brdskim trkama je u dobroj poziciji i nakon tri trke vodi s jednim bodom prednosti ispred Ćehića koji brani titulu. Čini se da Hotine šanse za titulu polako nestaju jer će propustiti trku i na Jahorini što znači da je to treća trka bez bodova za najtrofejnijeg vozača klase. Na Jahorini očekujemo nastup i Adisa Mujkića u Alfi Romeo 156 V6.

Subota je rezervirana za treninge, a prvi se vozi već od 11:00 sati. Službena utrka se vozi u nedjelju s početkom u 12:00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close