Besplatan javni prijevoz

Motivacija: Milano plaća građanima da ne voze automobile

AutoMoto / Flash | 17. 12. 2014. u 13:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europske metropole se na različite načine bore protiv zagađenja zraka i velikih prometnih gužvi. Dok London naplaćuje ulazak automobilima u uži centar grada, a Hamburg aktivno radi na izbacivanju automobila iz grada do 2030. godine, Milano je smislio drukčiji način motiviranja svojih građana da ne voze automobile po centru grada.

Umjesto da vozačima naplaćuje svaki ulazak u grad, uprava Milana je odlučila motivirati vozače da koriste javni prijevoz - besplatno.

Kampanja pod nazivom "Park Your Car and Go Public!" podrazumeva ugrađivanje telematik sustva u automobile svojih mušterija čime dužnosnici dobivaju informacije o tome koliko se često koristi automobil.

Ukoliko automobil ostaje uparkiran u razdoblju između 7.30 i 19.30, vlasnik dobiva novčanu nagradu. U pitanju naravno nije posebno visoka svota već 1.5 eura dnevno, koliko je potrebno za kartu za javni prijevoz.

I dok ova kampanja svakako ima plemenit cilj čistijih gradova, postavlja se pitanje narušavanja građanskih sloboda vozača u čijim automobilima bi se našli uređaji koji mjere koliko se često koristi automobil, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close