Potpuna restauracija

Mostarac traktor star 54 godine pretvorio u muzejski izložak

AutoMoto / Flash | 24. 04. 2014. u 08:14 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspomene iz djetinjstva i mladosti jednostavno nemaju cijenu. Mnoge od njih teško je zadržati, ponovno vratiti i oživjeti. Jedan od rijetkih kojima je to uspjelo na neobičan način, barem za ove naše krajeve, je Miroslav Šuman iz mostarskog naselja Bijelo Polje.

Miroslav je pune dvije godine zajedno s prijateljem Dragom Hercegom iz Ljubuškog, radio na restauraciji traktora Hanomag C224 iz 1960. godine.

Traktor star 54 godine restauriran je u potpunosti zajedno sa svim priključnim alatima poput kosilica, pluga, grtalice i utovarivača. Restauracija je rađena pune dvije godine, da bi se napokon ovih dana traktor vratio vlasniku koji je mladost i većinu svog života proveo s njim.

''Traktor je brat Vinko kupio u Duvnu 1974. od jednog čovjeka koji ga je uvezao iz Njemačke. Prije točno 40 godina, dovezao je traktor doma. Ideja za restauraciju rodila se prije neke četiri godine. Traktor je bio u derutnom stanju, stajao je vani, hrđao i propadao nagrižen zubom vremena, a dosta toga je u ratu i pokradeno. Najveći dio restauracije bio je sami stroj, jer je bio rastavljen u najmanje dijelove. Neke dijelove tijekom restauracije smo sami pravili, no iznenađujuće je da dijelove nije bilo teško pronaći, gotovo svi se mogu kupiti i dan danas. Traktor je potpuno u funkciji, radi kao nov'', rekao nam je Miroslav Šuman, izražavajući veliku zahvalnost prijatelju Hercegu.

''Ne mogu mu izreći riječi hvale, jer je dao truda, ljubavi i radnih sati, vjerujem ni on sam ne zna koliko'', zahvalio je Šuman.

Za ovaj traktor slobodno se može reći kako je pravi muzejski izložak, a Šuman je za njega napravio prikladno mjesto gdje će biti zaštićen od svih vremenskih neprilika, a svi zainteresirani moći će doći po želji vidjeti traktor i sve njegove priključke.

''Želio sam obnoviti traktor jednim djelom zbog sjećanja na brata koji ga je kupio, a preminuo je prije šest godina, ali i jer sam želio oživjeti svoje djetinjstvo koje sam proveo radeći na ovom traktoru. Lijepo je prisjetiti se tih dana'', rekao je Šuman dodajući kako će povodom završetka restauracije u subotu biti organizirana zabava za obitelj i prijatelje.

Zanimljivo je kako je njemački proizvođač Hanomag, punog naziva Hannoversche Maschinenbau AG, 70-ih godina prestao s proizvodnjom, ne samo strojeva za obradu zemlje nego i parnih lokomotiva, traktora, kamiona, vojnih vozila i automobila, po čemu su bili poznati. Time je ovaj traktor još vrjedniji i posebniji.

Kopirati
Drag cursor here to close