(ne)kultura

Mostar opet na dnu: Taxi i dostave bez žmigavaca i poštivanja pješaka

Vijesti / Politika | 19. 08. 2014. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niti jedan taxi vozač, od njih 42 taxi koja su evidentirana u akciji Auto Moto Kluba Mostar, nije koristio sigurnosni pojas za vezivanje, a od evidentiranih 38 taxi vozila prilikom skretanja i prestrojavanja 70 posto njih nije koristilo pokazivač smjera kretanja (žmigavac).

Čak 60 posto taxi vozača nije poštivalo prednost pješaka na pješačkom prijelaz ,a na mobilni telefon ih je tijekom upravljanja vozilom razgovaralo 80 posto.

Istraživanje, koje je Auto-moto klub Mostar proveo od 11. do 14. kolovoza, je pokazalo kako od 18 evidentiranih vozača raznih dostavnih vozila, niti jedan vozač nije koristio sigurnosni pojas, njih 90 posto ih ne poštuje prednost pješaka na pješačkom prijelazu, a 80 posto ih ne koristi pokazivač smjera kretanja (žmigavac).

Od evidentiranih 50 vozača skutera samo ih je šest koristilo zaštitnu kacigu, a od evidentiranih 30 vozača motociklista 18 ih je koristilo zaštitnu kacigu.

''Nakon provedene akcije i zbrajanja rezultata i usporedbe sa sličnim akcijama u drugim gradovima u BiH došlo se do poražavajućeg rezultata. Mostar je na dnu ljestvice u BiH po kulturi u prometu i poštivanju prometnih propisa'', rekli su za Bljesak.info iz Stručne službe Auto-moto kluba Mostar.

Akcija je provedena na više lokacija u gradu Mostaru, a posebno na najprometnijim ulicama i raskrižjima, vizualnim praćenjem i evidentiranjem sudionika u prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close