Sajam

Land Rover Discovery za 2017. godinu

AutoMoto / Testovi | 29. 09. 2016. u 19:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči početka sajma automobila u Parizu, Land Rover je objavio fotografije i tehničke detalje nove generacije modela Discovery. Novi Discovery u suštini predstavlja produkcijsku verziju konceptnog vozila Discovery Vision, koje je Land Rover prvi put izložio na sajmu automobila u New Yorku 2014. godine. Ovaj koncept već je poslužio kao osnova za nešto manji model Discovery Sport, a sada je došao red i na standardni Discovery.

Peta generacija donosi značajne promjene u oblasti dizajna, u poređenju sa prethodnim verzijama ovog vozila koje su tradicionalno imale 'kockastu' formu, piše B92.

Prednji dio automobila nosi prepoznatljiv dizajnerski potpis u vidu maske hladnjaka i oblika farova, koji su karakteristični za najnoviju generaciju Land Rovera. Proizvođač je ipak zadržao neke tipične detalje sa ranijih verzija modela Discovery, poput naglašenog C stuba i asimetričnih vrata prtljažnika.

Novi, aerodinamičniji dizajn rezultirao je i odličnim koeficijentom otpora zraka (0,35), što će uticati i na smanjenje potrošnje goriva. Novi Discovery ima sedam sjedišta za odrasle putnike, raspoređenih u tri reda, a Land Rover je uspio da sve to smjesti u automobil koji je nešto kraći od 5 m (4.970 mm).

Novi sustav obaranja naslona omogućava vozaču da ovu operaciju (za sjedišta u drugom i trećem redu) izvede pomoću komande na ekranu multimedijalnog sustava ili putem smartphone aplikacije. Obaranje sjedišta moguće je i pomoću gumba u prtljažniku, a čitav treći red spušta se za samo 12 sekundi zahvaljujući malim elektromotorima, prenosi B92.

Osim toga, sustav oslanjanja automobila omogućava spuštanje karoserije za 40 mm, radi lakšeg ulaska i izlaska putnika iz vozila. Zapremina prtljažnog prostora sa oborenim trećim redom sjedišta iznosi do 1.137 l, dok je maksimalni korisni prostor sa preklopljenim drugim redom sjedišta 2.406 l.

Odstojanje automobila od tla je čak 283 mm, a automobil je u stanju da savlada vodenu prepreku dubine 900 mm. Kao što je uobičajeno za Land Rover modele, i novi Discovery ima izvanredne sposobnosti za terensku vožnju. Maksimalni napadni kut koji automobil može savladati u off-road vožnji iznosi 34 stupnja, dok je najveći dopušteni izlazni kut 30 stupnjeva.

Kupci će moći birati između tri motora. Benzinsku opciju zastupa 3.0 litarski V6 sa 340 ks, a u ponudi su i dva dizelaša - slabiji 2.0 sa 240 ks, i snažniji, 3.0 V6 sa 254 ks. Za prijenos snage upotrebljen je osmostupanjski automatski mjenjač.

Bazni dizelaš od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,3 s, model sa V6 dizel motorom za 8,1 s, dok je benzinac u stanju da iz mjesta do stotke stigne za 7,1 s.

Land Rover Discovery za 2017. nakrcan je najnovijim sigurnosnim sustavima asistencije, poput adaptivnog tempomata, tehnologije za prepoznavanje prometnih znakova, automatskih dugih svjetala, sustava za detekciju umora vozača, kamera koje pokrivaju 360 stupnjeva oko vozila, sustava za upozorenje na neželjeno napuštanje prometne trake uz aktivnu asistenciju koja sprječava vozilo da izađe iz okvira trake kojom se kreće...

Discovery pete generacije imat će službenu premijeru na sajmu automobila u Parizu, nakon čega će se naći u prodaji. Cijena u Velikoj Britaniji starta od 43.495 funti (oko 50 tisuća eura).

Kopirati
Drag cursor here to close