Novi modeli

Lada želi osvojiti Balkan

AutoMoto / Flash | 22. 05. 2015. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina ruski automobilski div AvtoVAZ najavio je proboj ne samo na balkansko nego i na europsko tržište. Ključni argumenti, bar prema srbijanskim medijima, bit će im prihvatljiva cijena, moderni dizajn i tehnološko napredna rješenja, prenosi Al Jazeera.

Upućujući na modele poput Lade Kaline, AvtoVAZ do kraja godine najavljuje izlazak na tržište dva nova modela – Vesta i Xray. U tom smislu, adut im je suradnja s velikim stranim koncernima kao što su Renault Nissan i General Motors, pa će Lada Vesta biti napravljena na Renaultovoj platformi, uz japanska dizajnerska rješenja te napredne motore u obje varijante.

Ključni argument ruskih proizvođača, uz sva tehnološka rješenja i dizajn, ipak je cijena, koja bi trebala biti niža od 10.000 eura, što ih stavlja u rang modela koji su izašli na tržište u suradnji Renaulta i Dacije, poput Logana, Sandera i Dustera.

Ruski AvtoVAZ uskoro najavljuje izlazak na trite dva nova modela Vesta i Xray koje eli plasirati i u Evropu.Proitajte vie:http://goo.gl/JaqdTK

Posted by Al Jazeera Balkans on 22. svibnja 2015

Iz Rusije najavljuju da će AvtoVAZ biti spreman za izlazak na svjetsko tržište čim bude završen model Lada Vesta, a predstavljanje je najavljeno za kraj rujna. Iako će tada biti predstavljen i Nissan Sentra, analitičar specijaliziranog ruskog portala kolesa.ru Andrej Čepelev tvrdi da Vesta, suprotno glasinama, neće biti ''ruska verzija Sentre''.

''Kao prvo, Vesta je namijenjena ruskom potrošaču, a potražnja u Rusiji će očekivano biti velika. Osim toga, AvtoVAZ će iskoristiti i svoje izvozne mogućnosti i taj model definitivno će se prodavati i u Europi“, najavljuje Čepelev.

Objašnjava i kako cijena nije jedina prednost Veste, nego je to i činjenica da joj je dizajner Steve Mattin, poznat po vozilima kao što su Mercedes M-klase ili Volvo XC60, te da će imati modernu opremu, kvalitetan ovjes za loše ceste i biti visoko od tla (171 milimetar u ruskoj verziji).

''Postoje i modeli temeljeni na B0 platformi Renault Logana, kao što je Lada Xray, koja će se pojaviti krajem 2015. Ona predstavlja veoma zanimljivu verziju Renault Sandero Stepwaya, no tu može biti sukob interesa s Renaultom, koji prodaje svoje niskobudžetne modele u Europi pod brendom Dacia'', objašnjava Čepelev.
Priče o ponovnom povratku ruskih vozila na balkansko, a pogotovo o dolasku na europsko tržište za Daniela Tomičića, novinara koji prati automobilsku industriju, samo su nerealne prognoze. Prema njemu je ''ruska automobilska industrija nevažna kao i uvijek''.

''Nitko nikada nije želio ruski auto, a ljudi su ih kupovali jer nisu imali alternativu. Ruska autoindustrija ne postoji. Postoje samo brendovi u vlasništvu zapadnih tvrtki koje odlučuju o njihovoj sudbini'', upozorava Tomičić.

Ukazuje kako je Renaultu „za sada cilj jedino rusko tržište, dok će u Europi u istom segmentu prodavati Dacije, jer je Lada, ustvari, Dacia prepakirana za Rusiju.

''Čak i da se ruski automobili pojave ponovno u prodaji na Balkanu, nemaju nikakve šanse protiv starijih modela zapadnih proizvođača. Stare generacije Opela, Peugeota i FIAT-a, koje se još proizvode, nesavladiva su prepreka ruskim modelima'', navodi Tomičić.

Kopirati
Drag cursor here to close