Nove tehnologije

Kraj prometnih nesreća? Auti bez vozača postaju stvarnost

AutoMoto / Flash | 30. 07. 2014. u 16:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Velike Britanije objavila je da u siječnju 2015. planira pustiti autonomne automobile na javne ceste. Trenutačno su dozvoljeni samo na privatnim prometnicama, javlja Sky News.

Stručnjaci strahuju da će Velika Britanija zaostajati za SAD-om, Japanom i Njemačkom ukoliko ne uvedu autonomne automobile iduće godine, jer je još lani Odjel za promet najavio da će biti pušteni na javne ceste do kraja 2013.

Britanska vojska, naime, već koristi ovakva vozila koja su napravili dizajneri MIRA-e.

U Japanu, Singapuru i Njemačkoj već su probali pustiti u promet ovakav tip automobila. Švedska će uskoro slijediti taj primjer, a Volvo je dobio dopuštenje za testiranje 1.000 automobila. U Kaliforniji su već legalni.

Istraživači iz Oxforda razvili su 'RobotCar' kojim se može upravljati iPadom. U automobil su ugradili 3D senzore i navigacijski sustav koji stoji 5.000 funti (oko 49.000 kuna). Google je u svibnju predstavio novi model automobila - bez pedala, objavio je The Guardian.

''Želimo izraziti srdačnu dobrodošlicu ovoj inicijativi Vlade. Na taj način mijenja se potencijal ove tehnologije'', rekao je direktor Volva UK, Nick Connor.

Sve ovo upućuje na neizbježan dolazak "pametnih" automobila, koji bi trebali smanjiti, ako ne i u potpunosti iskorijeniti prometne nesreće i smrt na cestama.

Znanstvenici s Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) proveli su studiju u kojoj navode da će do 2035. godine automobili biti bitno drugačiji od današnjih. Podsjećat će na Googleov auto, odnosno neće imati volan, papučice, niti retrovizore. Jer im to neće biti potrebno.

Prema sudionicima u istraživanju, najveće prepreke za prihvaćanje autonomnih automobila su pravna odgovornost, vlasti i reakcija potrošača. Troškovi, infrastruktura i tehnologija ne smatraju se tolikom preprekom.

Istraživanje je pokazalo da više od polovice ispitanika, čak 56 posto, vjeruje da će za dvadeset godina najvažnija biti senzorska tehnologija, prenosi Carscoops.

Kopirati
Drag cursor here to close