Tržište

Koji su to najpopularniji polovni automobili u Europi?

AutoMoto / Testovi | 01. 06. 2016. u 06:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina Europljana preferira da ide provjerenim putem prilikom kupovine polovnih četvorotočkaša.

Naravno da korišteno znači jeftinije, ali upravo glavna mana kupovine automobila koji je prije toga bio u vlasništvu druge osobe, ujedno predstavlja, na svoj specifičan način, najveće uzuđenje tijekom čitavog procesa. Sa ovim na umu, vrijeme je da saznate koji su najtraženiji polovni automobili u Europi.

Iako mali crossoveri, kao što je Renault Captur, privlače pažnju na tržištu novih vozila, Golf, Fiesta i Polo ipak nastavljaju biti najbolje prodavani automobili u Europi. Nasuprot tome, modeli kompanije Golf zauzimaju drugo mjesto na sceni polovnjaka.

Osim uvijek popularne kompaktne limuzine iz Wolfsburga, ostali popularni autommobili sa ove liste su premium sedani i jedina stvar koja im je zajednička jeste što su napravljeni u Njemačkoj, piše AutoExclusive.

BMW serija 3

Ako ste iznenađeni, nemojte biti. Čak i u formi 320d, BMW 3 predstavlja iskonsko otjelotvorenje ultimativnog stroja za normalnu osobu, koja čak i da nije oduševljena dizelašom, ne može poreći koliko je zapravo dobar dizel motor serije 3. Postoji preko 15000 korištenih BMW trojki i to samo u Njemačkoj.

Ako ste tanki sa novcem, E46 320d počinje od 1,250€, ali najbolje ponude u smislu starosti, pređene kilometraže i cijena vozila dolaze u formi svih modela E90, koji se mogu naći kod dilera polovnjaka sa mnogo manje od 100,000 pređenih kilometara.

Volkswagen Golf

Kada je kompanija Volkswagen predstavila ovu seriju 1974. godine, njen glavni cilj je bio popuniti prazninu koja je nastala nakon prevaziđenog modela Beetle. Nazivan narodnim automobilom, Golf predstavlja radikalno drugačiji pristup žanru jeftinih automobila.

Motor koji se nalazi sa prednje strane ima prenos na prednju osovinu, kompaktne prtljažnike umjesto gepeka, agregate koji se hlade tečnošću umjesto zrakom, gotovo sve je bilo potpuno drugačije od, ne toliko originalnog, dizajna koji je posjedovao Ferdinand Porše.

Svaka generacija Golfa posjeduje svoje probleme, što također važi i za svaku opciju motora. Preporuka je da se držite podalje jedino od veoma nepouzdanih 1,2 i 1,4 TSI lančanih motora. Još jedna stvar koju bi trebalo izbjegavati jeste problematični DSG automatik, mjenjač suhog kvačila sa sedam brzina. DSG serija sa mokrim kvačilom je mnogo pouzdanijeg dizajna, dok se tečnost i mikrofilter moraju mijenjati na svake tri godine i 60,000 pređenih kilometara.

BMW serija 5

Kada se radi o luksuzu srednje veličine, BMW serija 5 se uklapa u sve definicije ovog pojma. Poznato je da su najpopularniji taksiji u Njemačkoj automobili Mercedes-Benz E-klase, ali je taj model poprilično uopćen. Ovo je činjenica o seriji 5 - njena vozila su druga najbolje prodavana kompanije BMW, odmah nakon kompaktne direktorske limuzine serije 3. Milijuni kupaca sigurno ne griješe.

Koji god model da preferirate, nikako nemojte kupovati one opremljene SMG elektrohidrauličnim prijenosom brzina. Iako je SMG III bio najbrži mjenjač, prije nego što je Ferrari 599 GTB Fiorano preuzeo titulu, vlasnici modela BMW sa SMG transmisijama daju značaj akronimu 'automatizirano manualni' i svjesni su ozbiljnog gubitka novca. Upozoreni ste.

Audi A4

Svaka generacija A4 je uvijek imala više od jedne zajedničke karakteristike sa Volkswagen Passat modelima. Presvlačenje zapremine vozila u lijepu odjeću i nije baš neka definicija premije, ali opet, Volkswagen grupacija je poznata po radu na misteriozan način.

Dobra stvar u ovoj podjeli šasije jeste što su određene komponente zamjenjive između modela A4 i Passat, posebno starijih generacija. Još jedan bonus je što je veoma lako pronaći rezervne i zamjenske dijelove u slučaju da nešto pođe po zlu, bilo mehanički ili elektronski. Cijena A4 zavisi od toga koliko novca imate u kasici prasici, i šta želite od ovog modela.

Mercedes-Benz C-Class

Nakon što je Mercedes-Benz zamijenio 190 E (W201) sa C klasom (W202 do W205), trokraka zvijezda se nikada nije osvrtala za sobom. Njemački proizvođač je postupno umekšavao izgled svoje proslavljene klase, od cigle pa do manjih, modernijih modela i činjenica je da njihova trenutna generacija izgleda savršeno.

Problem sa ovom serijom jeste njena cijena koja u Njemačkoj počinje sa cifrom od 31,773€ za model C 180 d. W203 i raniji modeli gotovo uvijek dolaze sa previše pređenih kilometara na satu, što je velika mana svim ljudima koji žele svakodnevno koristiti automobil tijekom pet godina, bez bilo čega drugog osim redovnog servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close