Srbija

Kampanja za stroža zakonska ograničenja mladim vozačima

AutoMoto / Flash | 25. 11. 2014. u 11:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je u tijeku kampanja za izmjenu zakona o sigurnosti prometa kojim bi se uvela stroža ograničenja za mlade vozače, a ministrica prometa Zorana Mihajlović najavila je u utorak da će prijedlozi čim prije biti upućeni parlamentu po hitnoj proceduri.

Kampanja je uslijedila nakon tragične saobraćajne nesreće u kojoj je u subotu iza ponoći stradalo troje od šestero mladih ljudi nakon što su pri brzini većoj od 100 kilometara na sat sletjeli BMW-om u Dunav. Troje ih se uspjelo spasiti, među kojima i vozač, a troje njihovih prijatelja se utopilo. Svi su bili u dobi od 18 do 20 godina.

Stravična nesreća postala je jednom od glavnih tema u Srbiji zadnjih dana, posebice zbog činjenice da pijani 19-godišnjak, koji je upravljao sportskim BMW-om, nikada nije položio vozački ispit.

Nakon nesreće je formirana radna skupina koja bi do kraja tjedna trebala pripremiti prijedlog izmjena zakona čije se usvajanje očekuje po hitnom postupku kako bi već tijekom prosinca, a najkasnije prije 1. siječnja iduće godne izmjene stupile na snagu.

Kako je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) najavila ministrica Zorana Mihajlović, najavljene izmjene Zakona o sigurnosti prometa neće podrazumijevati samo nova ograničenja za mlade vozače, već je predviđena i temeljitija vozačka obuka.

Direktor odbora za sigurnost prometa Damir Okanović sugerira da bi uvođenje prometnog obrazovanja i odgoja u vrtiće, osnovne i srednje škole bila "temeljna sustavna mjera kojom bi se trajno i učinkovito smanjio broj nesreća u kojima stradaju mladi".

Inicijativa ministrice prometa dobila je značajnu potporu strukovnih udruga, među kojima i udruge policije koja sugerira da "zakon treba mijenjati ne samo kad dođe do stravičnih tragedija i stradaju mladi" već čim se uoči da je pojedinim odredbama iz bilo kojeg sigurnosnog ili drugog razloga neophodna izmjena ili dopuna.

U Srbiji je u prethodnih deset godina, u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali mladi vozači, stradalo više od 1.500 osoba u dobi od 15 do 25 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close