Zabrana

Kamioni stariji od 15 godina ne smiju u Pariz

AutoMoto / Flash | 02. 09. 2015. u 06:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru mjera zaštite životne sredine i okoliša vlasti francuskog glavnog grada Pariza od danas su uvele mjere zabrane ulaska u gradsku zonu autobusima i kamionima starijim od 15 godine u razdoblju od 8 do 20 sati, javlja agencija Anadolija.

Zagađenost zraka u Parizu rastući je problem, a pariške vlasti su u okviru borbe protiv tog problema zabranile većim kategorijama vozila proizvedenim prije listopada 2001. godine ulazak u grad tijekom dana.

Svi vozači koji se ne budu pridržavali ove zabrane će biti prvo novčano kažnjeni, a u slučaju ponovljenog prekršaja im prijeti i oduzimanje vozila.

Nadležni uredi u Parizu tvrde da u ovom europskoj metropoli svakodnevno u prometu sudjeluje i do 150.000 vozila starijih od 15 godina.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo često ukazuje na problem zagađenosti zraka i u udjelu ispušnih plinova u prometu u tom problemu, te najavljuje da do 2020. godine želi zabraniti svim dizel vozilima da prometuju u "gradu svjetlosti“.

Već je usvojena mjera zabrane prometa u Parizu za sva dizel vozila proizvedena do 2001. godine i onih na benzinski pogon proizvedenih do 1997. godine, ali ova mjera zabrane na snagu će stupiti u srpnju sljedeće godine.

Zbog onečišćenja zraka u Parizu je tijekom ove godine u nekoliko navrata primjenjivan režim ograničenog prometa na način da su zabranu prometa naizmjenično imala sva vozila sa parnim, odnosno neparnim brojevima registarskih oznaka.

Usporedo s tim, s ciljem smanjenja broja vozila u prometu pariške vlasti su osigurale besplatan javni prijevoz i besplatna parking mjesta u prigradskim i gradskim zonama.

Kopirati
Drag cursor here to close