Zima stiže

Kako uštedjeti na gorivu u zimskim uvjetima?

AutoMoto / Testovi | 01. 12. 2014. u 11:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zimskom razdoblju, zbog specifičnih uvjeta vožnje, potrošnja goriva može biti znatno veća nego u ostalim razdobljima godine. Vrlo važan faktor pri štednji goriva je odgovarajući pritisak u pneumatiku. Ako pritisak nije odgovarajući pneumatici se pri kotrljanju puno više deformiraju, pa se zbog većeg otpora troši mnogo više energije nego što je potrebno.

Kompanija Goodyear daje nekoliko korisnih savjeta za uštedu:
– Pravilno održavajte motor vašeg automobila. Pravilno održavanje može znatno doprinijeti uštedi goriva.

– Odstranite snijeg i led sa automobila prije nego što krenete na put. Time smanjujete potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grijanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.

– Izbjegavajte prazan hod motora za grijanje automobila jer je to izgubljena energija.

– Nemojte povećavati broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrijali motor i druge pokretne dijelove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte polako.

- Vozite sporije. Sporijom vožnjom u zimskom razdoblju nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.

– Skinite prtljažnik na krovu i nosače za skije ukoliko vam nisu potrebni. Oni povećavaju otpor zraka, čime se povećava potrošnja goriva.

- Proverite pritisak u pneumaticima. Nepravilan pritisak pogoršava opće performanse automobila, prianjanje pneumatika i smanjuje njihovu kilometražu, a pored toga povećava otpor kotrljanja i potrošnju goriva, prenosi AutoExclusive.

Kopirati
Drag cursor here to close