Tržište

Japanci se ne boje ostati u Rusiji

AutoMoto / Flash | 19. 12. 2014. u 14:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski proizvođači automobila ne smatraju da će pad tečaja rublje odmah utjecati na njihovu djelatnost u Rusiji, rekli su agenciji Tas predstavnici Toyote, Mitsubishija i Mazde, dok europski i američki proizvođači obustavljaju prodaju.

''Proizvodnja Toyote u inozemstvu duboko je ukorijenjena u lokalno tlo, zasnovana je na lokalnoj infrastrukturi i mi obično ne mijenjamo brzo naše obujme proizvodnje i cijene zbog kolebanja deviznih tečajeva'', objasnio je predstavnik za tisak korporacije, Naoki Suminu.

''Ne donosimo odluke na osnovu tečajeva, nego prema potrebama tržišta. Toyota ima godišnji plan i nećemo ga odmah mijenjati zbog kratkotrajne deprecijacije rublje'', dodao je.

Predstavnik Mitsubishija je također rekao kako u obujmu proizvodnje i cijenama te firme u Rusiji nema posebnih promjena zbog nestabilnosti tečaja rublje.

''Naše poslovanje u Rusiji u osnovi se obavlja u rubljama, a utjecaj fluktuacije u tom slučaju će biti zanemariv'', rečeno je Tasu u predstavništvu Mazde.

''Ipak, mi ćemo na adekvatan način reagirati na dalji razvoj situacije, prateći tendencije tržišta i promjene tečajeva'', naveli su u Mazdi.

U japanskom sjedištu Nissana su odbili komentirati situaciju u Rusiji, objasnivši da detaljne informacije o toj temi imaju u regionalnim poslovnim jedincima. Međutim, 17. prosinca je objavljeno da Nissan u Rusiji povećava cijene niza svojih modela.

Europske i američke kompanije su na pad rublje reagirale brže.

U njemačkom koncernu BMW-e su rekli agenciji Tas da će dio proizvodnje namijenjene Rusiji preusmjeriti na druga perspektivnija tržišta. U kompaniji će za to vrijeme prilagoditi cijene, kako bi izbjegli efekte izazvane slabljenjem rublje i nastaviti da prate situaciju.

Prema riječima predstavnika kompanije, za 11 mjeseci ove godine Rusiji je isporučeno više od 33.400 automobila BMW i Mini, što je 17,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Američki proizvođač General Motors (GM) obustavio je isporuku automobila dilerima u Rusiji zbog nestabilnosti tečaja rublje, objavio je u četvrtak Tas pozivajući se na službenog predstavnika kompanije.

Prema njegovim riječima, isporuke su obustavljene na neodređeno vrijeme, do trenutka stabilizacije rublje.

Pri tome, proizvodni pogoni GM-a u Rusiji, tvornica u Sankt Peterburgu nastavlja raditi u uobičajenom režimu, kao i zajedničko poduzeće Avtovaz-GM iz koga se vozila marke Chevrolet Niva redovno isporučuju dilerima.

Na ruskom tržištu GM je predstavljen prvenstveno markom Chevrolet, čija je prodaja od siječnja do studenog pala 30 posto, na 109.700 vozila

Kopirati
Drag cursor here to close