Sigurnost

Iz Volva stiže automobil 'otporan na smrt'

AutoMoto / Testovi | 22. 01. 2016. u 15:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako su se na cestama pojavili prvi automobili, sigurnost putnika neprestano je unapređivana, ali ljudi i dalje svakodnevno stradaju u prometnim nesrećama. Volvo namjerava to promijeniti - plan je da od 2020. ni jedna osoba ne pogine i ne bude teško ozlijeđena u novim automobilima ove marke.

Za one koji podrobnije prate događanja u auto-industriji, ova vijest ne predstavlja veliko iznenađenje s obzirom da Volvo važi za jednog od pionira u oblasti sigurnosti na cesti, prenosi B92. Ipak, čak i za jednog takvog proizvođača automobilia, izazov je veliki.

"Ako ste upoznali nekog švedskog inženjera, znate da su oni potpuno iskreni - nikad neće reći nešto u šta ne vjeruju", objašnjava direktor kompanije Volvo Cars za Sjevernu Ameriku.

Pvi korak ka cilju najavljenom u naslovu već je postignut. Naime, prema podacima proizvođača, u posljednje četriri godine ni jedna osoba nije smrtno stradala u SUV modelu XC90. Iako je riječ o najskupljem Volvo automobilu na tržištu, očekuje se da će i ostali modeli švedske automobilske marke slijediti njegov put.

Da bi dostigao zacrtani cilj, Volvo se (poput nekih drugih proizvođača) oslanja na suvremene tehnologije, kao što je sustav za autonomnu vožnju, odnosno auto-pilot.

Neki od inovativnih elemenata sigurnosti koje ovaj proizvođač automobila već primjenjuje obuhvataju unapređene sustave pasivne sigurnosti, poput zračnih jastuka, dok su drugi znatno složeniji i uključuju adaptivni tempomat, sustave za otkrivanje pješaka ili životinja na cesti, automatsko kočenje u slučaju opasnosti...

Nova generacija SUV vozila Volvo XC90 predstavlja prototip supersigurnog automobila, čije karakteristike će slijediti i budući modeli švedskog proizvođača koji će se pojaviti na tržištu do kraja ove dekade.

XC90 proglašen je početkom 2016. za najsigurniji model u klasi "velikih SUV automobila" od strane nezavisne europske organizacije za ispitivanje sigurnosti, EuroNCAP-a. 'Automobile Magazine' navodi da je u pitanju vozilo koje postavlja temelj za "budućnost luksuznog individualnog prijevoza".

Slijedeći korak ka zacrtanom cilju Volvo će načiniti 2017. kada će u Švedskoj započeti obiman program testiranja vozila sa auto-pilotom na dionoci dugoj 50-ak km u okolini Goeteborga, piše B92.

Kopirati
Drag cursor here to close