pomoć sarajevu

Istanbul će nastaviti donirati autobuse Sarajevu

AutoMoto / Flash | 01. 09. 2015. u 14:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjeta premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra prometa u Vladi Kantona Sarajevo Muje Fiše Istanbulu i njegovom gradonačelniku Kadiru Topbašu bila je prilika da se domaćinima izrazi zahvalnost za doniranih 30 autobusa koji danas čine bitan dio javnog gradskog prometa u Sarajevu.

Istanbul je spreman nastaviti ovakvu podršku Sarajevu.

''Gradonačelniku Topbašu smo prenijeli našu zahvalnost na nedavnoj dobrodošloj donaciji autobusa. Kako su nas izvijestili, u narednim mjesecima možemo očekivati još jedan značajan kontigent autobusa koji će znatno poboljšati gradski prijevoz u Sarajevu'', naglasio je Konaković.

Kako je istaknuo ministar Fišo, svoju pomoć i iskustva domaćini su spremni pružiti i u drugim segmentima funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, u tiskanju, sustavu naplate i kontroli karata te boljem i efikasnijem sustavu parkiranja u gradskim zonama.

U uređenju infrastrukturnih kapaciteta, Istanbul se svojim dobrim rješenjima svrstao među gradove svjetske lidere, od uređenog sustava odvoza smeća, izgradnje deponija i proizvodnje električne energije na njima, do efikasnog sistema vodosnabdijevanja.

Premijer Konaković je istakao da je gradska uprava Istanbula zajedno sa svojim poduzećima spremna i u tim oblastima pružiti značajnu pomoć Sarajevu.

Suradnja Sarajeva i Istanbula treba se širiti i u oblasti visokog obrazovanja, usavršavanja i razmjene studenata i profesora kao i na svim drugim poljima koja će doprinijeti boljim vezama prijateljskih gradova, jedan je od zaključaka ove posjete dužnosnika Kantona Sarajevo Istanbulu, za koju posebna zahvalnosti ide i Muzaferu Čileku, počasnom konzulu i predsjedniku BIGMEV-a, Društva za jačanje i razvoj svih oblika suradnje BiH i Turske te Selmi Cikotiću, članu tog društva, priopćila je Press služba KS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close