Renault Zoe

GUMA M implementira Renaultovu električnu revoluciju na bh. tržištu

AutoMoto / Testovi | 09. 12. 2015. u 07:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt ''elektrifikacije'' koji je Renault pokrenuo još 2008. godine u Evropi i svijetu uzima sve veći tržišni danak. Stoga je alijansa Renault-Nissan, sa čak šest takvih vozila u floti, zaslužna za prodaju polovice količine svjetskog tržišta električnih vozila. Polovicom tekuće godine alijansa je obilježila jubilej 250.000-tog isporučenog vozila, a upravo je ZOE bio jubilarni model. Renault predvodi prodaju električnih vozila i na Starom kontinentu sa udjelom od 26 posto.

Zahvaljujući uvozniku za Renault vozila, kompaniji GUMA M iz Mostara sa prodajno-servisnim centrima u Mostaru, Sarajevu i Tuzli, moderni automobili današnjice više nisu nepoznanica niti daleka budućnost za sve motorizirane građane Bosne i Hercegovine.

Zbog velikog interesa za prvim registriranim Renaultovim potpuno električnim automobilom ZOE, kojeg su prethodnih nekoliko subota građani Mostara, Sarajeva i Tuzle mogli upoznati na gradskim prezentacijama u okviru Renault Tour karavane, GUMA M poziva sve zainteresirane da već sada posjete najbližu koncesiju i osjete dašak budućnosti i buduće mobilnosti, koja mahom zahvata automobilska tržišta širom svijeta.

Izuzetno okretan gradski model ZOE, inače nastao na platformi aktualnog Clija, ima respektabilnu autonomiju od 210 km. Njegov elektromotor je snažan 88 KS i ima 220 Nm obrtnog momenta instant dostupnog na pritisak papučice gasa, što i jeste najveća prednost elektro automobila. Baterije imaju trogodišnju garanciju i ne zahtijevaju višesatno punjenje.
S obzirom na postojeću opciju brzog punjača, koji je također dostupan kod uvoznika, 80 posto kapaciteta baterija moguće je dopuniti za samo 30 minuta. Kao takav, ZOE (akronim od naziva Zero Emission) je pravi prijatelj okoline, budući da ima nultu emisiju CO2.

I pored toga što su elektro i hibrni automobili velika nepoznanica i ekskluziva na našem tržištu, ipak je dobrim dijelom izvjesno da budućnost pripada vozilima na struju. Iako ZOE kod nas još nije službeno komercijaliziran, približavajući svjetske trendove bh. vozačima, GUMA M, bez obzira na skromno tržište novih automobila orijentirano klasičnim automobilima, već sada može početi ispisivati povijest pionirskih koraka bh. automobilizma kada su u pitanju električna vozila, te ujedno podržati Renaultovu implementaciju na globalnoj razini kao predvodnika u proizvodnji automobila sa nultom emisijom CO2.

Kopirati
Drag cursor here to close