Slojevi gume

Guma koja proizvodi struju iz Goodyeara

AutoMoto / Testovi | 04. 03. 2015. u 17:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na auto-salonu u Ženevi predstavljen je futuristički konceptualni pneumatik BH-03 koji ima mogućnost da vlastitu deformaciju i vibracije tijekom kretanja vozila pretvori u električnu energiju. Pneumatik je razvijen u Centru za inovacije kompanije Goodyear.

S obzirom da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ova inovacija odigrati važnu ulogu u aktualnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

Pneumatik generira električnu energiju koja se može koristiti za napajanje baterija u automobilima sa električnim ili hibridnim pogonskim sustavom, objašnjavaju u kompaniji Goodyear. Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dvije vrste materijala koji se koriste u izradi gume.

Prva vrsta su termoelektrični materijal koji generiraju struju tako što upijaju svjetlost i toplotu iz okoline dok je točak nepokretan, što je crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene, koristi toplotu koja se stvara pri kotrljanju, objavio je B92.

Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promjenljivim pritiskom. Guma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja čini unutarnju strukturu pneumatika. Dodatna pogodnost je što ta unutarnja struktura može nositi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što predstavlja alternativu "run-flat" gumama koje se danas koriste na nekim modelima automobila.

Novi pneumatik opremljen je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost gume na proklizavanje na mokroj podlozi, ali i služi za apsorpciju buke. "Na razvoj koncepta pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstaknula nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije", kaže Jean-Pierre Jeusette, direktor Goodyear Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

"Svaka futuristička ideja najprije predstavlja društveni izazov, a mi namjeravamo da se uključimo, jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Uvjereni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mjesto u razvoju", dodao je Jeusette, prenosi B92.

Za sada, pneumatik BH-03 je isključivo konceptualne prirode i Goodyear ne namjerava da ga proizvodi. Konceptualni pneumatici su dio inovativnih procesa poduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rješenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drugačijeg kuta gledanja dođu do pametnih rješenja za budućnost, kažu u ovoj kompaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close