Ništa od ove godine

Granični prijelaz Ivanica na čekanju

AutoMoto / Flash | 24. 10. 2016. u 11:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natječaj za izgradnju graničnog prijelaza na Ivanici, između BiH i Hrvatske na putnom pravcu Trebinje-Dubrovnik, trebala biti bude raspisan do kraja ovog mjeseca.

Kako je potvrđeno iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, odabir izvođača radova i početak izgradnje očekuju se početkom građevinske sezone u sljedećoj godini.

Iako se govorilo da imovinsko-pravni odnosi još nisu riješeni, to kako tvrde u Upravi nije točno. Načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO BiH Ratko Kovačević još u lipnju je za Elta TV potvrdio da je Vlada FBiH riješila zakonski problem oko ekspropiracije zemljišta.

"Vlada FBiH u svibnju ove godine donijela je izmjene i dopune Zakona o ekspropriraciji, koji sada pod posebnim uslovima praktično omogućuje da se uđe u posjed i da se u sudskom postupku rješava nadoknada za određenu parcelu, za koju se ne može postići dogovor", kaže Kovačević.

Međutim, ostaje nejasno zašto je, tijekom pripremanja ove priče samo dan prije službene potvrde, iz Uprave stigao dopis u kojem nije bilo informacije da će se spomenuti granični prijelaz graditi, navodi Srpskacafe.com.

Na popisu, za vremensko razdoblje od 2017. do 2019. godine bili su potpuno drugi prelazi.

"Kad su u pitanju granični prijelazi sa Republikom Hrvatskom u razdoblju između 2017. i 2019. godine, planirana je izgradnja graničnog prijelaza Užljebić i njegova vrijednost je 700. 000 KM. Za izgradnju graničnog prijelaza Čepikuće UNO je planirala 300. 000 KM, a za izgradnju prijelaza Orahov Do planirano je 200. 000 KM", navode u UNO BiH.

Posljednju informaciju da je Vlada FBiH odobrila ulazak u gradnju prijelaza, dobijena je od zamjenika predsjednika općinskog vijeća Ravno.

''Imamo informacije, ali ne znamo koliko su točne, da je u toku priprema dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za izgradnju tog carinskog prijelaza. Nama u općini je u interesu da se to što prije uradi'', kaže potpredsjednik Općinskog vijeća Ravno Petar Sredanović.

Upućeni napominju da bi za ovaj putni pravac bilo veoma značajno da se pored graničnog prijelaza sa bosanskohercegovačke strane izgradi i novi granični prijelaz u Hrvatskoj, kako ovaj prijelaz ne bi bio usko grlo. Tako se ne bi stvarale gužve, za vrijeme kojih se na prijelaz granice čeka i do tri sata.

"Izgradnja graničnog prijelaza sa jedne strane ne bi ništa značila. Kako sam informiran, granična policija i nije nadležna za to. U tijeku su pripreme za izgradnju graničnog prijelaza Brgat sa strane Hrvatske. Ukoliko se izgrade granični prelazi sa obje strane, tada bi se ostvarili efekti bržeg prelaska granice lica i robe za koje se odredi ovaj granični prijelaz", objašnjava zapovjednik jedinice Granične policije Trebinje Zoran Andrić.

Informacija da će se graditi granični prijelaz na Brgatu još uvijek nije potvrđena, tako da i ako se izgradi prijelaz samo na BH strani, faktički se ne dobiva ništa.

Prema najavama iz UNO BiH ovo bi trebalo da bude jedan od važnijih prijelaza u BiH. U UNO BiH je potvrđeno da je granični prijelaz na Ivanici jedan od prijelaza koji je predviđen za međunarodni prijelaz putnika i robe, a ujedno predstavlja jedan od najvažnijih prijelaza u BiH sa Evropskom Unijom.

Za sada ostaje samo obećanje da će gradnja novog graničnog prijelaza na Ivanici, vrijednog oko 2. 000 000 KM, prema najavama iz UIO BiH, početi u sljedećoj godini.

Ukoliko ne dođe do izgradnje prijelaza na Brgatu, na Hvarskoj strani, onda ni ovaj na teritoriji BH neće imati nikakav značaj.

Kopirati
Drag cursor here to close