Ljudski faktor

Googleov samovozeći automobil sudjelovao u još jednoj nesreći

AutoMoto / Flash | 26. 09. 2016. u 13:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Googleovci već godinama tvrde kako su računala, odnosno softver koji pokreće njihove automobile bolji i sigurniji vozači u odnosu na ljude i vjeruju da, kada bi računala u potpunosti zamijenila ljude i ''preuzela volane'', uvelike bi se smanjio broj prometnih nesreća, ozlijeđenih i poginulih ljudi.

Tijekom testiranja u SAD-u njihovi su automobili sudjelovali u više od deset prometnih nesreća, pri čemu je većinom bila riječ o udarcima u stražnji dio njihovog automobila (u tim slučajevima krivci su uvijek bili vozači drugih automobila koji nisu držali dovoljan razmak), ali u jednoj situaciji pogriješilo je računalo u Googleovom automobilu i prilikom prestrojavanja u San Franciscu vozilo je udarilo u autobus.

Srećom, nije bilo ljudskih žrtava niti veće materijalne štete, a Googleovi inženjeri odmah su promijenili algoritam kako bi se takve situacije u budućnosti izbjegle, piše Zimo.co.

Krajem prošlog tjedna Googleov automobil ponovno je sudjelovao u prometnoj nesreći – čini se kako je riječ o najtežoj nesreći do sada, odnosno s najvećom materijalnom štetom, a kao i u većini slučajeva kriv je ljudski faktor, ne računalo.

Prema informacijama koje su objavili iz Googlea, njihov je automobil ušao u raskrižje najmanje šest sekundi nakon što se na semaforu upalilo zeleno svjetlo te je na njega naletio automobil koji je prošao kroz crveno svjetlo, tako da je krivnja u potpunosti na vozaču drugog automobila.

Prilikom objave ove informacije, iz Googlea su napomenuli kako je upravo prolazak kroz crveno svjetlo najčešći uzrok prometnih nesreća u gradovima u SAD-u te je u 94 posto slučajeva krivac za to ljudski faktor:

''Zbog toga razvijamo tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje vozilima, kako bi naše ceste bile sigurnije'', poručili su iz Googlea.

Kopirati
Drag cursor here to close