Google X

Google sprema komercijalizaciju autonomnih vozila

AutoMoto / Flash | 31. 08. 2016. u 07:18 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt samovoznih automobila došao je korak bliže izlasku na tržište. Za komercijalizaciju su angažirali jednog od direktora Airbnba.

Na direktorsko mjesto u Google X dolazi Shaun Stewart, čiji će posao biti komercijalizirati tehnologiju autonomnih vozila, koja je u razvoju više od sedam godina a koja je u zadnjih 12 mjeseci sve aktivnija i privlači sve veću pozornost javnosti, piše Tportal.hr

Stewart dolazi nakon što je početkom ovog mjeseca iz tvrtke otišao Chris Urmson, šef tehnike koji je bio voditelj projekta i glavni glasnogovornik dok Google prošle godine nije angažirao Hyundaijevog direktora Johna Krafcika kao glavnog direktora.

Urmson je lani prognozirao kako će Googleova tehnologija samostalnih vozila biti spremna za proizvodnju do 2020. godine te kako ta tvrtka aktivno traži partnere među globalno relevantnim proizvođačima automobila.

Stewart je specijaliziran za gradnju i skaliranje poslovanja tehnoloških tvrtki. U Google stiže iz Airbnba. Prije toga bio je glavni direktor Jetsettera, tvrtke koju je kupio TripAdvisor.

Za poslovanje će odgovarati Krafciku, koji je u zadnje vrijeme angažirao Kevina Vosena i Tima Papandreoua, obojicu na savjetodavne funkcije.

Google je tijekom zadnjih godinu dana proširio prisutnost svojih samovoznih vozila na četiri grada, potpisao suradnju s tvrtkom Fiat Chrysler Automobiles kako bi udvostručio raspoloživu flotu i otvorio inženjersko-tehnološki centar u Michiganu u Sjedinjenim Državama.

Trenutno ima gotovo 60 vozila na cestama, koja su dosad samostalno prešla gotovo tri milijuna kilometra.

Kopirati
Drag cursor here to close