Premijera u Ženevi

Golf GTE - hibrid sa sportskim karakterom

AutoMoto / Testovi | 21. 02. 2014. u 18:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je želio da u jednom modelu pomiri dvije krajnosti - sportski karakter i ekonomičnosti. Kao rezultat, nastao je Golf GTE sa Plug-in hibridnim pogonskim sustavom. Glasine da će njemačka kompanija u 2014. ponuditi kupcima Golf sa hibridnim pogonom pokazale su se kao točne.

Hibridna verzija zamišljena je tako da automobil, osim male potrošnje, svom vlasniku omogući i užitak u vožnji. Otuda i oznaka GTE koja asocira na modele sa sportskim predznakom, Golf GTI i Golf GTD. Kada je riječ o dizajnu, hibrid se ne razlikuje mnogo od standardnog Golfa. Da je ipak riječ o vozilu koje za pogon koristi i električnu energiju, nagovještava izgled prednjeg dijela automobila koji je preuzet sa električnog modela e-Golf.

Sportski pedigre naznačen je kroz posvetu GTI modelu, pa je tako karakteristična crvena lajsna na maski hladnjaka zamijenjena plavom, koja kod Volkswagena označava "zelene" tehnologije. I u unutrašnjosti automobila prisutni su tipični GTI detalji, poput kariranih sportskih sjedišta i sportskog upravljača. Golf GTE standardno je opremljen Composition Media multimedijalnim sistemom sa 6,5 inčnim ekranom, a kao opcija dostupan je Discover Pro navigacijski uređaj.

S obzirom da je riječ o automobilu koji ima složeni hibridni pogonski sustav, vozaču su na raspolaganju dodatne funkcije i informacije o radu motora i punjenju baterija, koje se očitavaju na monitoru. Podacima se može pristupti i online putem, pomoću aplikacije za smartphone, što je korisno ako je vlasnik parkirao automobil i priključio ga na struju zbog dopune baterija.

Hibridni Golf za pogon koristi 1.4 litarski četvorocilindrični TSI turbo-benzinac, koji je uparen sa električnim motorom i litijum-jonskim baterijama od 8,8 kWh. Benzinska jedinica isporučuje 150 ks (110 kW), a elektromotor raspolaže sa 102 ks (75 kW). Kombinirana snaga pogonskog sustava dostiže 204 ks, a maksimalni obrtni moment iznosi 350 Nm. Poređenja radi, Golf GTI u osnovnoj verziji isporučuje 220 ks.

Snaga se prenosi pomoću šestostupanjskog DSG mjenjača koji je razvijen specijalno za automobile sa hibridnim pogonom. Kada se vozi u hibridnom modu, odnosno kada su oba motora u funkciji, automobil je u stanju da od 0 do 100 km/h stigne za 7,6 s, i da razvije maksimalnih 217 km/h.

Ako se za pogon koristi isključivo elektromotor, maksimalna brzina je ograničena na 130 km/h, a vozilo može prijeći do 50 km. Baterijama je potrebno tri i pol sata da bi se potpuno napunile preko standardne kućne utičnice.

U Volkswagenu kažu da je sa punim rezervoarom i baterijama maksimalna autonomija u vožnji 940 km. Kada je riječ o ekonomičnosti, Volkswagen se pohvalio da automobil prema tvorničkim podacima u kombiniranom režimu troši samo 1,5 l/100 km, dok emisija CO2 iznosi 35 g/km. Golf GTE imat će premijeru na auto-salonu u Ženevi. Datum početka prodaje i cijena bit će priopćeni naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close