Nova tehnologija

Fordovi automobili moći će 'čitati' cestovnu signalizaciju

AutoMoto / Flash | 28. 03. 2015. u 11:52 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inženjeri jednog od simbola američke auto industrije, tvornice automobila Ford, testirali su zanimljivu inovaciju koja omogućava vozilima da 'pročitaju' cestovnu signalizaciju, te da uspore na propisanu putnu brzinu kako ona ne bi premašila zakonski propisanu vrijednost, piše BBC.

'Čitanje' znakova odnosno ograničavanje brzine može se aktivirati putem gumba na upravljaču ali se isto tako može i 'poništiti' pritiskom na papučicu gasa.

Iz kompanije poručuju kako će ova tehnologija pomoći vozačima da izbjegnu dobivanje kazni za prekoračenje brzine ali i da se smanje automobilske nesreće s fatalnim posljedicama.

S druge strane, ne slažu se svi sa mišlju da bi ova tehnologija koristila vozačima, već naprotiv;
'Postoji plan da se upozorenja o ograničenju brzine odašilju prema vozilu i njegovim senzorima, za razliku od tehnologije u kojoj je automobil subjekt koji mora 'čitati' znakove uz cestu', izjavio je Paul Newton, analitičar automobilske industrije.

Prema njemu, ovakav sistem ne bi bio dobar jer vodi prema autonomiji samih vozila koji će voziti sami.

Fordova tehnologija postati će dostupna u kolovozu na predstavljanju druge generacije modela S-Max koji je namijenjen europskom tržištu. Kasnije bi se tehnologija trebala počet ugrađivati i u druge modele namijenjene svjetskom tržištu. 

Kopirati
Drag cursor here to close