bolivar

Ford u minusu zbog Venezuele

AutoMoto / Flash | 29. 01. 2015. u 14:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neto profit američkog proizvođača automobila Forda pao je u četvrtom kvartalu zbog troškova povezanih s devalvacijom bolivara, valute u Venezueli.

Kada se iz ukupnih rezultata isključe ti troškovi i druge jednokratne stavke, Ford je u četvrtom kvartalu i cijeloj 2014. nadmašio očekivanja analitičara s Wallstreeta, prenosi agencija AP.

Neto zarada američke kompanije pala je na 52 milijuna dolara u tri mjeseca zaključno s prosincem, najvećim dijelom zbog valutne kontrole u Venezueli. Zarada po dionici iznosila je svega jedan cent u odnosu na 75 centi u posljednjem kvartalu 2013., prenio je Tanjug.

Bez troškova u Venezueli i drugih jednokratnih stavki, Ford je u četvrtom kvartalu zaradio 1,1 milijardu dolara, 15 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Zarada prije oporezivanja od 26 centi po dionici nadmašila je očekivanja stručnjaka s Wallstreeta, koji su prognozirali profit od 22 centa po dionici. Prihodi, koji su smanjeni 4,5 posto, na 35,9 milijardi dolara, također su nadmašili očekivanja analitičara.

U 2014, profit Forda pao je 56 posto, na 3,2 milijarde dolara ili 80 centi po dionici, a prodaja vozila u svijetu blago je smanjena na 6,3 milijuna.

Američka kompanija je prošle godine predstavila rekordna 24 nova vozila, uključujući popularni redizajnirani Mustang.

Kopirati
Drag cursor here to close