Hvala Ford

Ford spašava Mostarce: Izmislili sustav idealan za mostarske ceste

AutoMoto / Flash | 21. 02. 2017. u 15:15 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine na automobilima nastaju milijunske štete uslijed naleta vozila na rupe na cesti - procjena je da samo u SAD-u vrijednost šteta iznosi oko 3 milijarde dolara godišnje. Vozači u prosjeku na popravke troše 300 dolara.

Ford je stoga u neke svoje modele poput Fusion V6 Sport automobila već ugradio pametnu suspenziju pod nazivom CCD (Continuously Controlled Damping), senzorski i računalno upravljani sustav za ublažavanje udaraca koji uoči i pri nailasku vozila na rupu mijenja suspenzijski sustav i time pomaže da se auto ne ošteti, piše Vidi.hr.



Koristi se 12 visokorezolucijskih senzora koji svake dvije milisekunde mogu namjestiti odziv amortizera za najbolji odgovor u trenutnoj situaciji kad se rupa na cesti otkrije. To je brže od treptaja oka. Nakon što se na prednjem ovjesu otkrije rupa, stražnji ovjes može odgovoriti još i bržom reakcijom, prije nego kotači stražnje osovine dođu do rupe na cesti.



Znanstvenici i inženjeri Fordovog istraživačkog centra u njemačkom Aachenu sada žele zaštitu od bliskih susreta s rupama podići na novu razinu pa su započeli testirati sustav virtualnih mapa rupa koji će svaku rupu otkrivenu senzorima automobila odmah poslati u servis u oblaku koji će njezinu poziciju gotovo trenutno dodati u mape svih vozača kako bi bili na vrijeme upozoreni.

Ford Fusion V6 Sport ima 2.7 twin-turbocharged V6 EcoBoost benzinski motor snage 325 KS.

Kopirati
Drag cursor here to close