Spašavanje života

Euro NCAP slavi 20 godina crash testova

AutoMoto / Flash | 23. 05. 2017. u 07:05 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklih 20 godina Euro NCAP crash testovi spasili su više od 78.000 života, a testirano je čak 630 modela automobila. Više od 1800 automobila razbili su Euro NCAP stručnjaci prilikom testiranja pa je samo na ‘gužvanje’ lima potrošeno više od 160 milijuna eura, ali mala je to cijena za kompletan doprinos sigurnosti na svjetskim prometnicama.

U proteklih 20 godina svi proizvođači automobila bili su prisiljeni ozbiljno posvetiti pažnju sigurnosti. Loš rezultat na Euro NCAP testu u medijima odjekne poput bombe pa se greške ne praštaju lako. Sve više kupaca, pogotovo obitelji s malom djecom, prilikom izbora modela za kupnju, gledaju i sigurnosni aspekt, a Euro NCAP je u tom pogledu najbolja referenca, prenosi Autopress.

Zahvaljujući sve strožim sigurnosnim testovima ABS i ESP odavno su standard, kao i prednji zračni jastuci, podsjetnici na vezanje sigurnosnog pojasa… Osim odraslih lutaka u međuvremenu su uvedene i lutke koje simuliraju ozljede djece, danas se testira i nalet na pješake, a slijedeća novost bit će kolizija s biciklistom. Dodatne bodove moguće je zaraditi paletom sustava aktivne sigurnosti, koji djeluju preventivno te smanjuju mogućnost sudara.

Kopirati
Drag cursor here to close