Novi uređaji

Domišljatost za policiju: Uređaj koji otkriva telefonirate li tijekom vožnje

AutoMoto / Testovi | 08. 02. 2015. u 17:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski vozači već su navilki na prometne kamere koje mjere prekoračenje brzine, a uskoro bi pored cesta mogli da se nađu i uređaji koji detektiraju upotrebu mobilnog telefona u vožnji i automatski kažnjavaju prekršitelje.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti kod vozača o opasnosti korištenja mobilnog za volanom. U okviru ove akcije, postavljeni su prvi semafori koji signaliziraju ako se u vozilu koje prolazi upotrebljava telefon.

Uređaji, koje je razvila firma Westcotec, za sada se koriste u oblastima Norfolk i Safolk na istoku Engleske. Trenutno služe samo da upozore vozače koji razgovaraju telefonom, ali bi se u budućnosti mogli koristiti i za sankcioniranje prekršitelja, kao što je to sada slučaj sa kamerama i radarima koji detektiraju prekoračenje dozvoljene brzine.

Nedostatak tehnologije je u tome što uređaj još uvijek ne može razlikovati da li telefon koristi vozač ili neka druga osoba u automobilu, odnosno da li se razgovor obavlja preko "hands-free" sistema, prenosi B92.

U kompaniji Westcotec vjeruju da će i za to pronaći rješenje i smatraju da bi policija mogla početi koristiti ovu tehnologiju za pet do deset godina.

Kopirati
Drag cursor here to close