FBIH

Čak 60 posto novca od cestarina ide županijama

AutoMoto / Flash | 31. 01. 2015. u 11:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH, kako je propisano Zakonom o cestama, sav novac od cestarine naplaćene pri registraciji vozila dijeli se na način da 40 posto pripada Cestama Federacije BiH za financiranje magistralnih cesta, a 60 posto ide županijama, od čega je 35 posto namijenjeno za regionalne, a 25 posto za lokalne ceste.

''Cestarina koja se naplaćuje pri registraciji motornih vozila jedan je od osnovnih izvornih prihoda za financiranje cesta. Na osnovu Zakona o cestama Federacije BiH, Vlada FBiH donosi uredbe kojima se regulira procedura i visina naknada, uključivši i naknadu za ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila'', izjavio je za Fena pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Pavo Boban.

Uredbom, koja je trenutno u primjeni i na snazi od 2010. kada je donesen i Zakon o cestama Federacije BiH, propisane su odgovarajuće naknade koje su usklađene sa visinama naknada u Republici Srpskoj kako bi bile ujednačene obveze plaćanja na razini BiH. Kako su u primjeni te uredbe uočeni određeni problemi i poteškoće, kako je dodao Boban, pripremili su novu uredbu koja je već dostavljena Vladi FBiH na razmatranje.

''Što se tiče paradoksa da se povećava broj registriranih vozila, a da istovremeno opada visina prikupljenih sredstava po tom osnovu, to i jeste glavni razlog što mijenjamo Uredbu i način kontrole i praćenja primjene Uredbe. Uvjereni smo da ćemo novim modelom zaustaviti taj trend. Analizirajući postojeće stanje zajedno s konzultantima koji su radili na studijskom istraživanju, došli smo do spoznaje da u ovom dijelu imamo znatno veći potencijal, te da će primjenom nove uredbe i pravilnika prihodi po ovom osnovu značajno porasti'', dodao je Boban.

Novom uredbom predviđene su suštinske promjene, a one se odnose prije svega na usklađivanje sa Klasifikacijom motornih vozila koja je propisana direktivama EU, te način obračuna i utvrđivanja visine naknade.

''Visina naknada bi trebala ostati približno ista kao i dosad, tu nećemo ništa mijenjati iz razloga što eventualno neke promjene u visini naknada trebamo uskladiti sa Republikom Srpskom'', istakao je Boban.

Po njegovim riječima, razlog za donošenje nove uredbe o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila jeste i činjenica da se uredba nije primjenjivala u punom kapacitetu i da je primjetan pad prihoda po tom osnovu što je bio znak da nešto žurno treba mijenjati.

''Zbog toga će se mijenjati način obračuna i način kontrole i praćenja primjene uredbe tako da očekujemo više discipline, povećanje izvornih prihoda po tom osnovu i ustvari znatno više reda'', dodao je Boban.

U okviru ove aktivnosti donijet će se i pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima rada, organizacijskim i drugim uvjetima za rad stanica za tehnički pregled vozila kojim će se osigurati potpuna kontrola propisane visine naknade i plaćanje na odgovarajući jedinstveni račun otvoren za ove namjene.

Inače, po ovom osnovu JP Ceste Federacije BiH za 2014. godinu su prikupile 17.400.000 KM, a ukupno prikupljena sredstva po tom osnovu uključivo i dio koji se odnosi na regionalne i lokalne ceste iznose nešto više od 40.000.000 KM, što je znatno manje od iznosa sredstava koja su prikupljena prije nekoliko godina.

''Generalno, kad je riječ o izvornim prihodima za financiranje javnih cesta, može se konstatirati da su nedostatni, a i ono što je propisano Zakonom o cestama Federacije BiH i Zakonom o trošarinama BiH, ne zahvati se u cjelini jer se cestarina koja se naplaćuje iz maloprodajnih cijena naftnih derivata tretira kao trošarina, a ne kao naknada pa se ovaj prihod miješa sa ostalim javnim prihodima i dijelom nenamjenski utroši. Uz to, dio cestarine po ovom osnovu se izgubi jer se često lož ulje koristi kao pogonsko gorivo i tako izbjegava plaćanje cestarine pa je potrebno u ovom dijelu pooštriti kontrolu i poduzimati druge zakonom propisane mjere'', kazao je Boban za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close