BMW

BMW razmatra izgradnju tvornice u Slovačkoj

AutoMoto / Flash | 03. 05. 2012. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač automobila BMW razmatra mogućnost izgradnje nove tvornice u Slovačkoj, objavila je tamošnja privatna televizija Markiza.

Prema slovačkom ministru rada, Janu Rihteru, pregovori sa kompanijom su u početnoj fazi. Glavni konkurent Slovačke za investiciju BMW-a je, navodno, Meksiko.

Automobilska industrija je jedan od glavnih pokretača izvozno orijentirane slovačke privrede, prenosi B92.

U zemlji svoje tvornice već imaju "Vokwagen", "Kia" i PSA "Peugeot Citroen", koje su prošle godine proizvele skoro 640.000 vozila.

Slovačka je tako, preračunato prema broju stanovnika, postala proizvođač automobila broj jedan u svijetu. Ove godine bi proizvodnja automobila trebalo ponovo da se poveća.

BMW bi svoju novu tvornicu, prema medijima, mogao da izgradi u industrijskom parku Kehnec u istočnoj Slovačkoj, gdje je visoka nezaposlenost.

Sadašnje tvornice tri proizvođača automobila su smještene na zapadu i sjeveru zemlje, gdje se nalazi i većina njihovih kooperanta.

Na koncentraciju tvrtki u toj regiji utjecao je i nedostatak auto cesta između zapadnog i istočnog dijela Slovačke, navelo je ranije udruženje autoindustrije. Taj put, prema procjeni sadašnje vlade, neće biti dovršen ni do 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close